
Placki z tuńczyka – Pataniscas de atum
Szybko i bez mięsa! Jak to zrobić? A no, najlepiej sobie zafundować danie rybne w postaci portugalskich pataniscas (wym. pataniszkasz). Pataniscas mają formę placka lub niekiedy bardziej przypominają małego kotleta i występują w wielu wersjach. Mogą być z krewetkami,...

Fenomen poranka
Stare polskie przysłowie mówi: "Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje." Coś w tym jest. Pewnie z doświadczenia wiesz, że dzień rozpoczęty spokojnie, bez stresu, we własnym tempie, to od razu inny dzień niż ten, w którym budzik nie może Cię dobudzić, nie jesz śniadania,...

Śniadanie – O pequeno-almoço
Z wielką radością prezentuję Wam pierwszy wpis z portugalsko - polskim słowniczkiem obrazkowym do pobrania w pdf. 🙂 Korzystajcie do woli: drukujcie, uczcie się, zabierajcie dla swoich uczniów na zajęcia. Jeśli chodzi o wymowę, to bez obaw, rozpisałam poniżej jak się...

Żeberka wieprzowe z pomarańczą – Costelinha de porco com laranjas
Baaardzo chciało mi się tego gotowania! Wreszcie stwierdziłam, że wybiorę danie z polecanej przeze mnie niegdyś książki "Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna i przetestuję przepis na blogu. Padło na żeberka wieprzowe z pomarańczami i kolendrą, czyli costelinha de...

Lizbona. Miasto, które przytula.
Na moim instagramowym profilu licznie pytaliście mnie o książkę "Lizbona. Miasto, które przytula": "Jak mi się podoba?", "Czy to przewodnik?", "Czy poleciłabym?". O tej propozycji napisanej przez Weronikę Wawrzkowicz - Nasternak i Martę Stacewicz - Paixão w drugiej...

Już teraz możesz pobrać bezpłatny fragment ebooka:
„ESTAR – MOC ZASTOSOWAŃ I WYRAŻEŃ + ĆWICZENIA”