Placki z tuńczyka – Pataniscas de atum

Szybko i bez mięsa! Jak to zrobić? A no, najlepiej sobie zafundować danie rybne w postaci portugalskich pataniscas (wym. pataniszkasz). Pataniscas mają formę placka lub niekiedy bardziej przypominają małego kotleta i występują w wielu wersjach. Mogą być z krewetkami, kurczakiem, dorszem…, ale także z tuńczykiem konserwowym! Jest to naprawdę proste danie i, co najlepsze, na ogół większość produktów do kotlecików mamy w domu. Potrzeba nam soli, pieprzu, mąki, natki pietruszki, jajek, cebuli, oleju roślinnego i tuńczyka. Pataniscas można podawać z mixem sałat lub z arroz de tomate, czyli portugalskim pomidorowym risotto, na które przepis znajdziecie tutaj. 🙂 Do dzieła!

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 300g tuńczyka konserwowego
  • 3 jajka
  • mąka pszenna np. typ 480 *
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki wedle uznania
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu
  • papierowy ręcznik kuchenny

UWAGA! Celowo nie podaję ilości mąki, ponieważ w tym temacie przepisy bardzo różnią się od siebie. Jeżeli chcecie gęstszą i większą ilość masy, to proponuję 200g mąki (tak zrobiłam ja), ale jeżeli wolicie mniej mączne danie, to nawet można wsypać tylko 3 łyżki mąki. W przepisach pojawia się takie ilości: szklanka mąki, 100g mąki, kilka łyżek mąki. Tendencja jest jednak ku mniejszej niż większej ilości.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.

TRUDNOŚĆ: BARDZO ŁATWE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Posiekaj pietruszkę oraz cebulę. Odsącz i rozdrobnij tuńczyka.
  2. W misce wymieszaj mąkę z jajkami. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
  3. Dodaj pietruszkę, rozdrobnionego tuńczyka, posiekaną cebulę oraz szczyptę soli i pieprzu. Sól jest opcjonalna, danie dobrze smakuje i bez niej.
  4. Na patelni rozgrzej większą ilość oleju, ale też nie przesadź.
  5. Nakładaj łyżką małe porcje przygotowanej masy. Smaż z obu stron aż się ozłocą.
  6. Wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, by kotleciki się odsączyły z tłuszczu.
  7. Gotowe! Można nakrywać do stołu! 🙂

Proste, szybkie i rybne. 😀 Jak zwykle poniżej znajdziecie kilka kulinarnych słówek. 🙂 A kto jeszcze nie zna fanpage’a Magellanki, tego serdecznie tutaj zapraszam do polubienia i odwiedzania mnie częściej! Obrigada! 🙂

SŁOWNICZEK:

o atum (wym. u atum) – tuńczyk

os ovos inteiros (wym. usz owusz intejrusz)- całe jajka

a farinha (wym. a farinja) – mąka

a salsa (wym. a salsa, pierwsze „s” wchodzi w „z”)- pietruszka

a colher (wym. a koljer)- łyżka

um papel absorvente (wym. um papel absorwenty)- ręcznik papierowy

fritar (wym. fritar)- smażyć

dourar (wym. dołrar) – ozłocić się

aquecer (wym. akeser) – podgrzać

colocar (wym. kolokar) – położyć

Leave a Reply