Pastéis de nata – Przepis

No nie mogło ich przecież zabraknąć na blogu! Te uwielbiane przeze mnie i przez tak wielu z Was, kojarzone niechybnie z Portugalią, wspaniałe do kawki… pastéis de nata (wym. paszteisz dy nata)! Pandemia wyzwoliła we mnie pragnienie, by się wreszcie nauczyć je piec, a nie szukać po Lidlach i Biedronkach, jeździć za nimi do Krakowa lub Wrocławia, ba, latać dla nich do Portugalii! Wydaje mi się, że nie muszę tłumaczyć czym są pastéis de nata, bo większość z Was doskonale kojarzy te wypiekane jajeczne mini tarty. Przez długi czas wydawało mi się, że upieczenie pastéis de nata jest trudne, ale to nieprawda! Tak naprawdę jest stosunkowo proste! By jednak mieć pewność co do poprawności przepisu udałam się najpierw na portugalskie warsztaty online dla cukierników. :)) Okazuje się, że zrobienie pastéis obejmuje dwuetapowy proces tworzenia: wyrobienie ciasta francuskiego (niektórzy pomagają sobie thermomixem lub kupionym ciastem) i stworzenie jajecznej masy. Przepis na ciasto francuskie domowej roboty załączam tutaj. No to co? Do dzieła! A u dołu wpisu ciastkowy słowniczek. :))

P.S. Jedna jeszcze dygresja. Pastéis de nata to nie są pastéis de Belem (wym.pasteisz dy beleń). Przepis na pastéis de Belem jest pilnie strzeżony i znają go tylko 3 osoby. Są tacy, którzy nie zauważają różnicy między tymi ciastkami, chociaż ja minimalną widzę, o czym pewnie opowiem w oddzielnym wpisie. Jedna zasadnicza dla mnie kwestia, która sprawia, że cenię pastéis de Belem bardziej niż pastel de nata: jakość. Wiem, że jeżeli pojadę na Belem po ciastka, to zawsze będą pyszne, a jeżeli zdecyduję się na pastel de nata w przypadkowej pastelaria (wym. pasztelarija – cukiernia), to może spotkać mnie zawód. Po prostu w cukierni na Belem nie mogą sobie pozwolić na niskie standardy…

Tá bem!

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ MASĘ:

  • 300g ciasta francuskiego (najlepiej swojej roboty). Przepis tutaj.
  • 250 ml tłustego mleka
  • 150 g cukru
  • 75 ml wody
  • 30 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 lub 2 laski cynamonowe (zależy od wielkości laski)
  • 3-4 skórki od cytryny
  • cynamon w proszku

ILOŚĆ UZYSKANYCH PASTÉIS: 10 -12, mi wyszło 11

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1,5h

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na wolnym ogniu w garnku dobrze wymieszaj wodę z cukrem. Pozwól, żeby woda z cukrem przez 3 minuty się gotowała. Jeżeli trzeba, potrząśnij garnkiem, ale nie mieszaj w garnku łyżką. Po 3 minutach sprawdź drewnianą łyżką czy, gdy upuszczasz kroplę, zaokrągla się ona i ciągnie. Odstaw garnek.
  2. Do szklanej miski wsyp mąkę. Dolej trochę zimnego mleka, by połączenie stało się kremowe. Mieszaj tak, żeby nie było grudek.
  3. Pozostałą część mleka wlej do garnka, postaw na wolnym ogniu, wrzuć laski cynamonu i skórki od cytryny. Poczekaj aż się zagotuje.
  4. W tym momencie stopniowo wlewaj mleko z garnka do mleka z miski. Cały czas mieszaj, żeby nie było grudek.
  5. Wlej to, co w misce z powrotem do garnka cały czas mieszając. Podgrzewaj i mieszaj aż do zagęszczenia.
  6. Teraz stopniowo i powoli wlewaj do garnka cukier z wodą. Mieszaj.
  7. Daj odpocząć kremowi przez około 10 min.
  8. Po tym czasie dołącz trochę kremu do jajek i wymieszaj. Chodzi o to, by żółtka się nie ścięły, gdy dodamy je do kremu z garnka.
  9. Dołącz żółtka do kremu, mieszaj na wolnym ogniu.
  10. Przepuść krem przez sitko do miski tak, by pozbyć się skórek od cytryny, lasek cynamonu i ewentualnych grudek.
  11. Przygotuj foremki. Foremki do pastéis de nata są niższe niż do mufinek, ale korzystam z tych do muffinek. Najlepsza jest cała forma do muffinek. Nie używaj foremek karbowanych albo papierowych.
  12. Teraz czas na ciasto francuskie, które lepiej mieć przygotowane dużo wcześniej. Przepis znajdziecie tutaj. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 5mm.
  13. Skrop je delikatnie wodą i zwiń w rulon. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.15 min.
  14. Pokrój ciasto na ruloniki o 3 cm grubości dla foremek do muffinków (2cm dla foremek dla pastéis de nata).
  15. Wysmaruj delikatnie foremki masłem. Ruloniki włóż do foremki pionowo i początkowo formuj za pomocą kciuka. Zwilżaj kciuk wodą, by nie poszarpać ciasta francuskiego. Ścianki ciastka można formować także pozostałymi palcami. Pamiętaj, by cienko rozkładać ciasto.
  16. Odstaw foremki z ciastem do lodówki na 15 minut nim wypełnisz je kremem.
  17. Wypełniaj kremem do 3/4 foremki, a nawet 2/3 foremki. Masa znacznie wyrośnie!
  18. Wstaw do piekarnika na maksymalną temperaturę, którą może osiągnąć (250-300 stopni). Podobno pastéis de Belem, o których wspominałam, są pieczone w 400 stopniach! Ja wstawiłam na 260.
  19. Ciastka powinny się piec 10-12 minut lub do momentu, gdy będą ozłocone.
  20. Posyp cynamonem. 🙂

Powiem Wam, że cały tydzień piekłam pastéis de nata, bo byłam tak za nimi stęskniona. Po trzech pieczeniach ciastek jestem tymczasowo nasycona. 🙂 Dajcie znać jak Wam wychodzą pastéis de nata z kupionym ciastem francuskim. Następnym razem myślę, że właśnie uproszczę sobie trochę całą procedurę i skorzystam z kupionego ciasta francuskiego. 😀

Zrobiło się tak przepysznie, że aż zapraszam do słowniczka.:-) I oczywiście, jeżeli podoba Ci się ten wpis, polub mnie na fb lub śledź na Instagramie! Jesteś zawsze mile widziany/a.

SŁOWNICZEK:

uma massa folhada (wym. uma masa foljada) – ciasto francuskie

um pastel (wym. um pasztel) – ciastko

a nata (wym. nata) – śmietanka, krem

de nata (wym. dy nata) – z kremem

com natas (wym. kom natasz) – kremowy

as tiras de casca de limão (wym. asa tiras dy kaszka dy limało) – paski ze skórki od cytryny

a farinha (wym. a farinja) – mąka

uma gema (wym. uma żema) – żółtko

1 ou 2 paus de canela (wym. um ołu doisz pausz dy kanela) – 1 lub 2 laski cynamonowe

caseiro (wym. kazeiru) – domowej roboty

Espero que gostem! (wym. yszperu ke goszteń) – Mam nadzieję, że wam się podoba!


3 komentarze

  1. Ciasto francuskie – Massa folhada – Magellanka.pl

    24 kwietnia 2020 at 16 h 20 min

    […] do tego jest takie czasochłonne! Ma jednak dwa fantastyczne plusy, które negują wszelkie minusy. Pastéis de nata (wym. paszteis dy nata), jeżeli wytrwa się do końca i wyrobi się ciasto prawidłowo, są boskie […]

  2. Avrea

    28 kwietnia 2020 at 9 h 26 min

    ja je uwielbiam te z belem najlepsze na świecie

    1. Anna Skwarek

      30 kwietnia 2020 at 17 h 42 min

      Ja też uwielbiam! Po te z Belem potrafiłam specjalnie jechać po pracy 40 min., żeby zjeść.:)

Leave a Reply