Arroz de tomate, czyli dosłownie pomidorowy ryż, to moja portugalska inspiracja bezmięsnymi daniami i tradycyjną kuchnią portugalską. Arroz de tomate przypomina risotto. Tradycyjnie gotowany jest na bazie portugalskiego ryżu carolino, który w Polsce można zamówić internetowo. Jednak doskonale sprawdzą się też inne ryże o podobnej teksturze np. bardziej dostępny ryż arborio. Jest to danie, które może być jedzone samodzielnie albo, co jest typowe w Portugalii, jako dodatek do smażonej ryby.
SKŁADNIKI dla 4 osób:
- 250g ryżu typu Carolino, ale może być np. Arborio
- 500ml wody
- 500 ml wody – wrzątek
- 500 ml wody – zimna
- 1 posiekana cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 dojrzałe pomidory
- 100ml białego wina dobrej jakości
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pietruszka lub kolendra (ewentualnie do ozdoby)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h
TRUDNOŚĆ: łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Posiekaj cebulę i skrój paprykę w paseczki.
- Natnij skórkę wzdłuż u każdego pomidora.
- Do jednej miski wlej gorącą wodę, do drugiej zimną.
- Obracaj pomidory najpierw w gorącej wodzie, a gdy zaczną się marszczyć, przerzuć do zimnej.
- Obierz je w osobnej misce, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Pomidor nie powinien się rozlecieć.
- Pokrój pomidory w kostkę i przerzuć do miski.
- W garnku umieść odrobinę oliwy, posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i liść laurowy.
- Wstaw na wolny ogień.
- Poczekaj aż cebula się zeszkli.
- Zdejmij z ognia, wrzuć paprykę, wymieszaj.
- Wstaw ponownie i duś.
- Teraz dodaj pomidory i ponownie wstaw.
- Gdy ilość się trochę zredukuje, zdejmij z ognia i wyjmij liść laurowy oraz czosnek.
- Dodaj ryż, wymieszaj, znowu wstaw.
- Gdy ryż zacznie się przyklejać do dna garnka, zalej go winem.
- Zeskrob ryż z dna i dodaj wodę.
- Wstaw i poczekaj aż zacznie wrzeć.
- Dodaj soli, wymieszaj i wstaw.
- Gotuj bez przykrywki od czasu do czasu mieszając.
- Jeśli potrzebne, dodaj wody.
- Gdy ryż już się ugotuje, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i daj mu odpocząć 10 min.
Gotowe! 🙂 Myślę, że super urozmaicenie na talerzu. 🙂 Wyszło mi naprawdę smakowite i jedyne co bym może zmieniła to posiekałabym drobniej paprykę. A teraz smakowicie pożeramy kulinarny słowniczek. 🙂
SŁOWNICZEK
o vinho branco (wym. u winju branku) – białe wino
o coentro (wym. u kuentru) – kolendra
a salsa (wym. a zalsa) – pietruszka
o tomate (wym. u tumaty) – pomidor
o pimento (wym. u pimentu) – papryka
o prato (wym. u pratu) – talerz, danie
a cozinha (wym. a kuzinja) – kuchnia
o acompanhamento (wym. um akąpanjamętu) – dodatek do dania
envolver (wym. inwolwer) – zamieszać
Jak Wam smakowało? 😀
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:
Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego:
Beijos e até já!
Ania
Funkcja trackback/Funkcja pingback