Pomidorowe Risotto – Arroz de Tomate

Arroz de tomate, czyli dosłownie pomidorowy ryż, to moja portugalska inspiracja bezmięsnymi daniami i tradycyjną kuchnią portugalską. Arroz de tomate przypomina risotto. Tradycyjnie gotowany jest na bazie portugalskiego ryżu carolino, który w Polsce można zamówić internetowo. Jednak doskonale sprawdzą się też inne ryże o podobnej teksturze np. bardziej dostępny ryż arborio. Jest to danie, które może być jedzone samodzielnie albo, co jest typowe w Portugalii, jako dodatek do smażonej ryby.

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 250g ryżu typu Carolino, ale może być np. Arborio
  • 500ml wody
  • 500 ml wody – wrzątek
  • 500 ml wody – zimna
  • 1 posiekana cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 100ml białego wina dobrej jakości
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pietruszka lub kolendra (ewentualnie do ozdoby)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h

TRUDNOŚĆ: łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Posiekaj cebulę i skrój paprykę w paseczki.
  2. Natnij skórkę wzdłuż u każdego pomidora.
  3. Do jednej miski wlej gorącą wodę, do drugiej zimną.
  4. Obracaj pomidory najpierw w gorącej wodzie, a gdy zaczną się marszczyć, przerzuć do zimnej.
  5. Obierz je w osobnej misce, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Pomidor nie powinien się rozlecieć.
  6. Pokrój pomidory w kostkę i przerzuć do miski.
  7. W garnku umieść odrobinę oliwy, posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i liść laurowy.
  8. Wstaw na wolny ogień.
  9. Poczekaj aż cebula się zeszkli.
  10. Zdejmij z ognia, wrzuć paprykę, wymieszaj.
  11. Wstaw ponownie i duś.
  12. Teraz dodaj pomidory i ponownie wstaw.
  13. Gdy ilość się trochę zredukuje, zdejmij z ognia i wyjmij liść laurowy oraz czosnek.
  14. Dodaj ryż, wymieszaj, znowu wstaw.
  15. Gdy ryż zacznie się przyklejać do dna garnka, zalej go winem.
  16. Zeskrob ryż z dna i dodaj wodę.
  17. Wstaw i poczekaj aż zacznie wrzeć.
  18. Dodaj soli, wymieszaj i wstaw.
  19. Gotuj bez przykrywki od czasu do czasu mieszając.
  20. Jeśli potrzebne, dodaj wody.
  21. Gdy ryż już się ugotuje, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i daj mu odpocząć 10 min.

Gotowe! 🙂 Myślę, że super urozmaicenie na talerzu. 🙂 Wyszło mi naprawdę smakowite i jedyne co bym może zmieniła to posiekałabym drobniej paprykę. A teraz smakowicie pożeramy kulinarny słowniczek. 🙂

SŁOWNICZEK

um vinho branco (wym. um winju branku) – białe wino

um coentro (wym. um koentru) – kolendra

uma salsa (wym. uma salsa) – pietruszka

um tomate (wym. um tomaty) – pomidor

um pimento (wym. um pimentu) – papryka

um prato (wym. um partu) – talerz, danie

uma cozinha (wym. uma kozinja) – kuchnia

um acompanhamento (wym. um akompanjamentu) – dodatek do dania

refogar (wym. chrefogar) – dusić

envolver (wym. enwolwer) – zamieszać

Jak Wam smakowało? 😀

Leave a Reply