Ciasto do portugalskich pierogów – Massa para rissóis

Rissóis (wym. risoisz) to portugalskie pierogi na wiele sposobów. Niezależnie z jakim są farszem, ciasto zawsze pozostaje to samo. Póki co na blogu możecie znaleźć przepis do rybnych pierożków (dostępny tutaj). Ciasto do rissóis jest także bazą dla innych słonych przekąsek. Mało tego, może to być także baza wyjściowa dla niektórych słodkości np. dla sonhos (wym. sonjusz), portugalskich pączków, o których z kolei możecie przeczytać tutaj. Aby za każdym razem się nie powtarzać, oto przepis na wspomniane wielofunkcjonalne ciasto. 🙂

SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka lub wody
  • 250 gram mąki
  • skórka od cytryny
  • pół kostki masła
  • sól

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 min

TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka wlej wodę lub mleko, wrzuć skórkę od cytryny i masło. Posól.
  2. Wstaw i zaczekaj aż zacznie wrzeć.
  3. Zdejmij z palnika, wyjmij skórkę od cytryny i wsyp na raz całą mąkę.
  4. Mieszaj aż mąka wchłonie wodę/mleko.
  5. Wstaw i mieszaj aż ciasto zacznie się odklejać od dna garnka.
  6. Wyjmij, połóż na zimnej powierzchni (może być na stolnicy) i ugniataj wciąż ciepłe ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt ciepłe można pomóc sobie drewnianą łyżką. Ciasto jest gotowe, gdy staje się elastyczne w dłoniach i nie przykleja się do blatu.
  7. Uformuj z ciasta kulę.

No to teraz zakasujemy rękawy i robimy z ciasta wszystko, co się da! 🙂 Od słonych przekąsek po słodkie smakołyki! 😀

I wiadomo, że trzeba do ciasta dodać kilka słówek. 🙂

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub Magellanka.pl na fb! Zapraszam tutaj!

SŁOWNICZEK:

uma bancada (wym. uma bankada) – blat

uma base (wym. uma bazy) – podstawa

uma pitada de sal (wym. uma pitada dy sal) – szczypta soli

uma bola (wym. uma bola) – kula

uma massa (wym. uma masa) – ciasto

envolver (wym. enwolwer) – wymieszać

absorver (wym. absorwer) – wchłonąć

arregaçar as mangas (wym. achregasar asz mangasz) – zakasać rękawy

despegar (wym. deszpegar) – odkleić

amassar (wym. amasar) – ugniatać

3 komentarze

  1. Rissóis de peixe – portugalskie pierogi z rybą – Magellanka.pl

    8 stycznia 2019 at 10 h 36 min

    […] na ciasto do pierogów, które jest bazą także dla innych portugalskich potraw, znajdziecie tutaj. Na ilość farszu proponowaną w przepisie poniżej potrzebujecie 3-4 razy więcej ciasta niż w […]

  2. Teresa

    18 listopada 2019 at 12 h 46 min

    A co z tym mlekiem z przepisu skoro gotujemy masło z wodą i ze skórką cytrynową. Pozdrawiam.

    1. Anna Skwarek

      19 listopada 2019 at 18 h 43 min

      Dziękuję za to pytanie, bo rzeczywiście powinnam napisać, że to jest 250 ml wody lub mleka. W tym przepisie używam wody, ale w innym np. w wigilijnych portugalskich pączkach (https://magellanka.pl/2018/12/17/sonhos-de-leite-wigilijne-paczki/) mleka, gdyż jak wspomniałam, ciasto na rybne portugalskie pierogi jest wykorzystywane jako baza do innych portugalskich przepisów. Bardzo się cieszę, że to pytanie padło, bo w rozpędzie nie zauważyłam. Już dopisuję. Pozdrawiam ciepło, Ania

Leave a Reply