Sonhos de leite – wigilijne pączki

Przyszedł czas na pyszności! 🙂 Sonhos (wym. sonjusz) to po portugalsku marzenia i to nie byle jakie, bo w tym wypadku marzenia na talerzu, które się spełniają. I to kiedy się spełniają! W okresie Bożego Narodzenia! Co tu dużo mówić… Rozkoszny zapach sonhos unosił się w ten weekend w naszym domu. (Dodam, że sonhos totalnie podbiły serca moich domowników i przybyłych gości :))

Istnieją różne warianty sonhos. Są pączki zwykłe (,gdzie zamiast mleka jest woda), pączki na bazie mleka (,czyli te, które proponuję w tym wpisie), pączki marchewkowe i z dynią. Ciekawostka: ciasto jest podstawą także bardzo znanych w Hiszpanii i trochę mniej popularnych w Portugalii churros (port. wym. szurusz). Mają one inny kształt niż sonhos.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 ml mleka
  • 1 l oleju
  • cynamon w proszku
  • cukier puder w proszku
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka od cytryny
  • laska cynamonu
  • 50-70 g masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-45 min

TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka wlej mleko, wrzuć laskę cynamonu, masło, skórkę od cytryny i dodaj szczyptę soli.
  2. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij laskę cynamonu oraz skórkę od cytryny.
  4. Zdejmij z ognia i wrzuć naraz całą mąkę.
  5. Mieszaj bez przerwy na wolnym ogniu aż do otrzymania jednolitej masy (drugie zdjęcie).
  6. Zdejmij na chwilę z ognia i gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe dodawaj pojedynczo jajka w sposób opisany poniżej.
  7. W miseczce rozbij delikatnie jajko, roztrzepocz, dodaj i mieszaj tak, by jajko scaliło się z ciastem.
  8. I kolejne w ten sposób.
  9. Ciasto jest gotowe, gdy masa na łyżce ciągnie się na kształt trójkąta.
  10. Wstaw i podgrzej litr oleju na wolnym ogniu w dość głębokim garnku.
  11. Aby sonhos nie przypaliły się do dna, wrzuć kawałek chleba ze skórką.
  12. Gdy już olej będzie rozgrzany, wrzuć łyżkę ciasta do garnka – to Twój pierwszy sonho!!! 🙂
  13. Nie wrzucaj zbyt dużo na raz, bo marzenia rosną. :))
  14. Wyjmuj z garnka na papier absorbujący tłuszcz.
  15. Postępuj tak samo z całym pozostałym ciastem.
  16. Posyp sonhos cukrem/cukrem pudrem i cynamonem.

GOTOWE! 🙂

I oczywiście na koniec słodka dawka lingwistycznych pyszności! 🙂

SŁOWNICZEK:

um sonho (wym. um sonju) – marzenie

uma farinha (wym. uma farinja) – mąka

uma canela em pó (wym. uma kanela eń po) – cynamon w proszku

uma casca de limão (wym. kaszka dy limału) – skórka cytryny

uma massa (wym. uma masa) – ciasto (tzn. nie jeszcze ten końcowy efekt, ale półprodukt)

um óleo (wym. um olju) – olej

uma colher (wym. uma koljer) – łyżka

um doce (wym. um docy) – słodycz

a lume brando (wym. a lumy brandu) – na wolnym ogniu

bater (wym. bater) – ubijać

 

1 Comment

  1. Massa para rissóis – ciasto do portugalskich pierogów – Magellanka.pl

    8 stycznia 2019 at 10 h 32 min

    […] np. dla sonhos (wym. sonjusz), portugalskich pączków, o których z kolei możecie przeczytać tutaj. Aby za każdym razem się nie powtarzać, oto przepis na wspomniane wielofunkcjonalne ciasto. […]

Leave a Reply