Jest i on, portugalski kapuśniak! Znany w całej Portugalii caldo verde (wym. kaldu werdy) pochodzi z północy kraju. Został także rozpowszechniony w Brazylii, więc, jak widzicie, sława jego wielka! Zupa jest sycąca i idealna na zimniejszą porę. W poniższym wydaniu także bez kostki rosołowej. Niegdyś caldo był potrawą jedzoną przez osoby niezamożne, dzisiaj zadomowił się już na stałe w tradycyjnej kuchni portugalskiej, a w 2011 został uznany za jeden z 7- miu Cudów Portugalskiej Gastronomii (port. 7 Maravilhas da Gastronomia, wym. sety maraviljas da gasztronomija)! W takim razie niech się dzieją cuda w kuchni! Zaczynamy!
A dla spragnionych cudów językowych, cudów nie ma i do nauki słówka pod przepisem. 🙂 Poza tym, jeżeli macie ochotę dowiedzieć się coś więcej o zupach portugalskich, to zapraszam do tego wpisu.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- ok. 600g ziemniaków
- 1 kiełbaska czorizo
- 150 g kapusty galicyjskiej (U nas nie występuje, więc warto kupić podobne chropowate kapuściane warzywo np.kapustę włoską lub jarmuż. Caldo verde jest czasem nazywane zupą z jarmużu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2 litry wody
- sól do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: z gotowaniem ok. 1h
TRUDNOŚĆ: łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Obrać ziemniaki i je pokroić w większe kawałki. Cebulę skroić w plastry. Czosnek także pokroić w formę plastrów. Kapustę pokroić w cienkie paseczki.
2. Do garnka wlać dwa litry wody wsypać ziemniaki, skrojoną cebulę oraz czosnek. Poczekać aż się zagotuje.
3. Naciąć w kilku miejscach kiełbaskę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kiełbaskę, 20 ml oliwy z oliwek, szczyptę soli. Zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 30 min gotowania.
4. Po 30 min. wyjmij czorizo i zblenduj warzywa.
5. Dodaj posiekaną kapustę włoską/jarmuż a najlepiej kapustę galicyjską. Dobrze wymieszaj.
6. Pokrój czorizo w plasterki.
7.Wrzuć czorizo i resztkę oliwy do zupy. Gotuj aż do momentu, gdy zmięknie kapusta.
8. Gotowe! 🙂













Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub Magellanka.pl na fb! Zapraszam tutaj!
SŁOWNICZEK
um caldo (wym. kaldu) – rosół
verde (wym. werdy) -zielony/a
uma uma cozinha (wym.uma kozinia) – kuchnia
uma panela (wym. uma panela) – garnek
uma varinha mágica (wym. uma warinia mażika) – blender
uma couve (wym.uma kołwy) – kapusta
umas rodelas (wym.umasz rodelasz) – plastry
um restante (wym. resztanty) -pozostałość
temperar (wym.temperar) – przyprawić
bem cozido (wym.beń kozidu) – dobrze ugotowany
Funkcja trackback/Funkcja pingback