Tradycyjny portugalski pudding – Arroz doce

Dzisiaj na blogu bardzo rodzinnie i słodko.:) Proponuję Wam tradycyjny portugalski deser – arroz doce, czyli dosłownie po polsku słodki ryż i dawkę magicznych zdjęć robionych przez fotografa Kamila Koteckiego. To była świetna zabawa: układanie składników w trawie i w lawendzie, gwar dzieciaków w kuchni, którymi zajmują się rozbawione ciocie i łasi na słodycze wujkowie, garki pełne słodkości, rewelacyjna pogoda za oknem i błyskający flesz w trakcie. Gwiazdą dnia arroz doce, a w rolach głównych Ula, Stefek i Frycek, a wszystko uwiecznione przez Kamila. Ale było pysznie!

Kilka słów o samym puddingu. Jest to bardzo powszechny deser, z którym możecie się spotkać zarówno w kafejce, na stołówce jak i w restauracji lub u znajomych Portugalczyków. Najbliższy polski odpowiednik to „ryż na mleku”. Deser ma pochodzenie azjatyckie. Do Europy przywędrował około XIII. Portugalczycy zaczęli posypywać pudding cynamonem. Potem rozpowszechnili przysmak w Brazylii, gdzie do arroz doce dodaje się jeszcze np. skondensowane mleko.

SKŁADNIKI dla 8 osób:

  • 125 gr ryż typu Carolino (specjalnie zamówiłam przez Internet, ale można użyć też zwykłego ryżu)
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 75-120 gr cukru *
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sproszkowany cynamon
  • laska cynamonu
  • szczypta soli

UWAGA! Podałam widełki w ilościach cukru, ponieważ 150g, które sugerował przepis okazały się dla mnie zbyt dużą ilością cukru. 100g dla tych, którzy lubią bardzo słodko wystarczy zupełnie. Ci, którzy preferują wciąż słodko, ale umiarkowanie powinni wsypać 75-100g cukru.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut

TRUDNOŚĆ: Łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej szczyptę soli.
  2. Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż. Jak tylko woda znowu zacznie wrzeć, pozwól ryżowi gotować się dwie minuty.
  3. Na palniku obok doprowadź do wrzenia mleko. Gotuj mleko wraz ze skórką cytryny oraz laską cynamonu.
  4. Bardzo dokładnie odcedź ryż i zanurz go we wrzącym mleku. Gotuj go 15-20 minut na wolnym ogniu bez pokrywki.
  5. Po 15-20 minutach zdejmij z ognia i dodaj cukier. Mieszaj dynamicznie.
  6. Wrzuć żółtka oraz masło.
  7. Wstaw ryż na wolny ogień na 20 minut. Nie doprowadzaj ryżu do wrzenia.
  8. Posyp dla ozdoby cynamonem.
  9. Podawaj ostygłe w pucharkach lub na ładnej tacy

Takie czary-mary powstało z powyższych instrukcji:

Jak zwykle dla fanów języka portugalskiego małe podsumowanie.

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, zapraszam do polubienia bloga na fanpage! Muito obrigada! 🙂

SŁOWNICZEK

um leite (wym. um leijty) – mleko

uma manteiga (wym. uma mantejga) – masło

um arroz (wym. um achrosz) – ryż

uma canela (wym. uma kanela) – cynamon

uma canela em pau (wym. uma kanela eń pału) – laska cynamonu

um tacho (wym. um taszu) – garnek

uma gema (wym. uma żema) – żółko

uma casca (wym. uma kaszka) – skórka (np. od cytryny)

doce (wym. dosy) – słodki

destapado (wym. desztapadu) – bez pokrywki

A oto mini „przewodnik” o tym, co działo się w tle kuchennych wydarzeń. Ciocie i wujkowie śpieszą z pomocą i opiekują się najmłodszymi łasuchami.

Tyle zabawy a taki prosty przepis! Dziękuję bardzo Kamilowi za sesję i przeistoczenie kuchni i domowego przedszkola w artystyczne studio! 🙂 Jeżeli chcecie więcej fotografii Kamila, to podczas zajadania deseru zapraszam tutaj.

4 komentarze

  1. Czego Polacy mogą pogratulować Portugalczykom – Magellanka.pl

    31 lipca 2018 at 12 h 41 min

    […] (arroz de coelho, arroz de tamboril) i nawet w deserach takich jak arroz doce (przepis znajdziecie tutaj). Arroz-agulha oznacza ryż-igłę, więc domyślacie się kształtu tego ryżu. Stosowany jest […]

    1. Anna Skwarek

      11 grudnia 2018 at 21 h 51 min

      Dziękuję! Dużo wkładam w niego energii! 🙂 Zapraszam po kolejne przepisy i na fanpage!

  2. Sposób na zadowolenie – Magellanka.pl

    11 stycznia 2019 at 17 h 09 min

    […] sesja zdjęciowa do wpisu na blogu o słodkim ryżu (tutaj […]

Leave a Reply