Dzisiaj na blogu bardzoooo słodko.:) Proponuję Wam tradycyjny portugalski deser – arroz doce, czyli dosłownie po polsku “słodki ryż”. Jest to bardzo powszechny deser, z którym możecie się spotkać zarówno w kafejce, na stołówce jak i w restauracji lub u znajomych Portugalczyków. Najbliższy polski odpowiednik to “ryż na mleku”. W przeciwieństwie do tego, co na ogół się myśl, deser ma pochodzenie azjatyckie, a nie europejskie. Do Europy przywędrował około XIII. Portugalczycy zaczęli posypywać pudding cynamonem. Potem rozpowszechnili przysmak w Brazylii, gdzie do arroz doce dodaje się jeszcze np. skondensowane mleko.

arroz doce składniki

SKŁADNIKI dla 8 osób:
  • 125 gr ryż typu Carolino (specjalnie zamówiłam przez Internet, ale można użyć też zwykłego ryżu)
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 75-120 gr cukru *
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sproszkowany cynamon
  • laska cynamonu
  • szczypta soli

UWAGA! Podałam widełki w ilościach cukru, ponieważ 150g, które sugerował przepis okazały się dla mnie zbyt dużą ilością cukru. Na pewno 100g dla tych, którzy lubią bardzo słodko wystarczy zupełnie. Ci, którzy preferują wciąż słodko, ale umiarkowanie powinni wsypać 75-100g cukru.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut
TRUDNOŚĆ: Łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej szczyptę soli.
  2. Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż. Jak tylko woda znowu zacznie wrzeć, pozwól ryżowi gotować się dwie minuty.
  3. Na palniku obok doprowadź do wrzenia mleko. Gotuj mleko wraz ze skórką cytryny oraz laską cynamonu.
  4. Bardzo dokładnie odcedź ryż i zanurz go we wrzącym mleku. Gotuj go 15-20 minut na wolnym ogniu bez pokrywki.
  5. Po 15-20 minutach zdejmij z ognia i dodaj cukier. Mieszaj dynamicznie.
  6. Wrzuć żółtka oraz masło.
  7. Wstaw ryż na wolny ogień na 20 minut. Nie doprowadzaj ryżu do wrzenia.
  8. Posyp dla ozdoby cynamonem, jeżeli lubisz.
  9. Podawaj ostygłe w pucharkach lub na ładnej tacy.

Takie czary-mary powstało z powyższych instrukcji:

arroz doce

Jak zwykle dla fanów języka portugalskiego małe podsumowanie. Z pewnością Wam się przyda!

Tymczasem mam nadzieję, że widzimy się na:

Até à próxima,

Ania

 

SŁOWNICZEK

um leite (wym. um laijty) – mleko

uma manteiga (wym. uma mantajga) – masło

um arroz (wym. um achrosz) – ryż

uma canela (wym. uma kanela) – cynamon

uma canela em pau (wym. uma kanela eń pału) – laska cynamonu

um tacho (wym. um taszu) – garnek

uma gema (wym. uma żema) – żółko

uma casca (wym. uma kaszka) – skórka (np. od cytryny)

doce (wym. dosy) – słodki

destapado (wym. desztapadu) – bez pokrywki