Ale lubię ryby! I Wy pewnie też skoro tutaj zaglądacie. Naszła mnie ochota na portugalski klasyk – bacalhau com natas, czyli dorsza w sosie beszamelowym. Przepisów na dorsza w Portugalii jest więcej niż dni w roku, a bacalhau com natas należy do najbardziej tradycyjnych dań. Choć czasochłonne i kaloryczne, warte jest zainwestowanego czasu i dodatkowej fałdki na brzuchu.:) Przy okazji gotowania nauczymy się kilku portugalskich słówek, które, ufam, że rozbudzą w Was ochotę na kolejne kulinarne przygody z językiem portugalskim. Mãos à obra! (Do roboty!)
SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki dla 4 osób:
- 4 kawałki świeżych filetów z dorsza, ok. 0,5 kg
- 1kg ziemniaków
- 100 ml oliwy z oliwek
- olej
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 40g mąki
- 40g masła
- 250 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobinę soku z cytryny
- łyżka tartego sera typu parmezan lub bułki tartej (w moim przypadku trochę więcej niż łyżka:))
Opcjonalnie do ozdoby potrawy: oliwki, pietruszka, cytryna.
Czas przygotowania: ok. 1h 15min
Trudność: Średnia
Sposób przygotowania:
- Gotuj filety z dorsza w 0,5 l wody przez kilka minut. Rozdrobnij rybę na kawałki i pozbądź się ewentualnych ości. Zachowaj wodę.
- Obierz ziemniaki, umyj je, pokrój w niewielkie kostki i usmaż na oleju. Nie pozwól ziemniakom przypiec się. Gdy będą już usmażone, odsącz z nich tłuszcz na ręcznikach papierowych. Dopraw solą.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka, posiekaj czosnek. Duś w rozgrzanej oliwie aż cebula i czosnek staną się przezroczyste. Dodaj rozdrobnione kawałki dorsza i podgrzewaj chwilę wraz z cebulą i czosnkiem. Potem dodaj ziemniaki.
- Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło w garnczku, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Mieszając stopniowo dodawaj 100 ml wody pozostawionej z dorsza. Następnie wlej mleko i słodką śmietankę. Mieszaj aż sos zacznie bulgotać. Na koniec zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Wymieszaj 2/3 sosu beszamelowego z dorszem i ziemniakami. Uzyskaną masę rozprowadź w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym masłem. Pokryj resztką sosu wierzchnią warstwę potrawy i posyp serem lub bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz aż się zarumieni (20-30 min).Kochani, wyszło pyszne! Maż zachwycony zjadł podwójną porcję. Ja zadowolona, bo namiastka Portugalii na talerzu zawsze mnie cieszy. Mam nadzieję, że zajadacie się teraz ze smakiem bacalhau com natas i przegryzacie go nowym słownictwem wpisanym poniżej. 🙂
SŁOWNICZEK:
a receita (wym. a chrysejta) – przepis
o bacalhau (wym. um bakaljału) – dorsz
a cebola (wym. a sybola) – cebula
o alho (wym. u aljiu) – czosnek
a manteiga (wym. a mantejga) – masło
o molho (wym. u moljiu) – sos
a farinha (wym. a farinja) – mąka
o leite (wym. u lejty) – mleko
descascar (wym. dyszkaszkar) – obierać
temperar (wym. tępyrar) – doprawić
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:
Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego:
Beijos e até já!
Ania