Dorsz à Brás – Bacalhau à Brás

Wybieracie się do Portugalii i chcecie zjeść tradycyjną portugalską potrawę? Na pewno świetnym wyborem będzie bacalhau à Brás (wym. bakaljału a brasz), dorsz à Brás. Skąd taka nazwa? Podobno sposób przyrządzania dania wymyślił niejaki Brás, kucharz z lizbońskiej dzielnicy Bairro Alto i stąd właśnie „dorsz na sposób pana Brás”:) Portugalczycy, jak zapewne doskonale wiecie, wykorzystują bacalhau seco (suszonego, solonego dorsza) do przygotowywania tego dania. W Polsce jest on drogi i trudno dostępny, ale uważam, że bardzo dobrze w polskich warunkach sprawdza się polędwica z dorsza. Jest ona przede wszystkim mniej słona. Warto też do przygotowania dania kupić „batata palha” (ziemniaczane chipsy na kształt bardzo cienkich i małych frytek), by uzyskać oryginalną strukturę dania. Jeżeli nie dysponujemy akurat tym produktem, to najzwyczajniej w świecie, trzeba bardzo cienko pokroić ziemniaki na kształt cieniusieńkich patyczków. Batata palha” jest dostępna w Polsce wysyłkowo i niekiedy także można ją kupić w Biedronce przy okazji m.in. portugalskich tygodni. To zacznijmy gotowanie! Aaa.. i naukę portugalskiego, bo na końcu jak zwykle potrzebne słówka.

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g polędwicy z dorsza
  • 200 g batata palha
  • 6 jaj
  • pietruszka
  • czarne oliwki do przyozdobienia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

PORCJE: 4

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20-30 min.

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Podgotuj rybę, wyjmij z wody i rozdrobnij na kawałki. Pozbądź się ewentualnych ości. Zachowaj wodę.
  2. Pokrój cebulę w piórka, rozgnieć nożem czosnek i posiekaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej głębszą, ja robiłam w woku) wylej oliwę i wrzuć najpierw cebulę, potem czosnek. Niech cebula się ozłoci.
  4. Dodaj rozdrobnioną rybę. Posyp pieprzem i solą do smaku. Odczekaj chwilę aż ryba się podsmaży. Ewentualnie dodaj wodę z dorsza, gdyby nagle okazało się, że danie robi się zbyt suche.
  5. Posyp batata palha. Dobrze wymieszaj.
  6. Przygotuj jajka. Wbij je do szklanej miseczki i wymieszaj. Następnie zalej tym danie.
  7. Niech jajko się lekko zetnie. W tym czasie dodaj pietruszkę w ilości wg uznania. Ewentualnie dopraw.
  8. Wystarczy bacalhau przyozdobić czarnymi oliwkami. Prawda, że baaaardzo proste? Bom apetite!

A teraz czas na słowniczek do nauki portugalskiego:)

SŁOWNICZEK:

o bacalhau (wym. o bacaljału) – dorsz

uma posta de bacalhau (wym. uma poszta dy bacaljału) – dzwonko dorsza

o tacho (wym. u tuszu) – garnek

as espinhas (wym. asz yszpinjasz) – ości

de fundo espesso (wym. dy fundo yszpesu) – o grubym dnie

demolhar (wym. dymoljar) – namoczyć

temperar (wym. temperar) – doprawić

deitar (wym. dejtar) – wlać, dosypać

retirar do lume (wym. chretirar du lumy) – ściągnąć z ognia

picar (wym. pikar) – siekać

Leave a Reply