Wybieracie się do Portugalii i chcecie zjeść tradycyjną portugalską potrawę? Na pewno świetnym wyborem będzie bacalhau à Brás (wym. bakaljału a brasz), dorsz à Brás. Skąd taka nazwa? Podobno sposób przyrządzania dania wymyślił niejaki Brás, kucharz z lizbońskiej dzielnicy Bairro Alto i stąd właśnie „dorsz na sposób pana Brás”:) Portugalczycy, jak zapewne doskonale wiecie, wykorzystują bacalhau seco (suszonego, solonego dorsza) do przygotowywania tego dania. W Polsce jest on drogi i trudno dostępny, ale uważam, że bardzo dobrze w polskich warunkach sprawdza się polędwica z dorsza. Jest ona przede wszystkim mniej słona. Warto też do przygotowania dania kupić „batata palha” (ziemniaczane chipsy na kształt bardzo cienkich i małych frytek), by uzyskać oryginalną strukturę dania. Jeżeli nie dysponujemy akurat tym produktem, to najzwyczajniej w świecie, trzeba bardzo cienko pokroić ziemniaki na kształt cieniusieńkich patyczków. „Batata palha” jest dostępna w Polsce wysyłkowo i niekiedy także można ją kupić w Biedronce przy okazji m.in. portugalskich tygodni. To zacznijmy gotowanie! Aaa.. i naukę portugalskiego, bo na końcu jak zwykle potrzebne słówka.
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300g polędwicy z dorsza
- 200 g batata palha
- 6 jaj
- pietruszka
- czarne oliwki do przyozdobienia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
PORCJE: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20-30 min.
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Podgotuj rybę, wyjmij z wody i rozdrobnij na kawałki. Pozbądź się ewentualnych ości. Zachowaj wodę.
- Pokrój cebulę w piórka, rozgnieć nożem czosnek i posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię (najlepiej głębszą, ja robiłam w woku) wylej oliwę i wrzuć najpierw cebulę, potem czosnek. Niech cebula się ozłoci.
- Dodaj rozdrobnioną rybę. Posyp pieprzem i solą do smaku. Odczekaj chwilę aż ryba się podsmaży. Ewentualnie dodaj wodę z dorsza, gdyby nagle okazało się, że danie robi się zbyt suche.
- Posyp batata palha. Dobrze wymieszaj.
- Przygotuj jajka. Wbij je do szklanej miseczki i wymieszaj. Następnie zalej tym danie.
- Niech jajko się lekko zetnie. W tym czasie dodaj pietruszkę w ilości wg uznania. Ewentualnie dopraw.
- Wystarczy bacalhau przyozdobić czarnymi oliwkami. Prawda, że baaaardzo proste? Bom apetite!
Poniżej słowniczek do nauki portugalskiego:)
SŁOWNICZEK:
o bacalhau (wym. u bacaljału) – dorsz
uma posta de bacalhau (wym. uma poszta dy bacaljału) – dzwonko dorsza
o tacho (wym. u taszu) – garnek
as espinhas (wym. asz yszpinjasz) – ości
de fundo espesso (wym. dy fundo yszpesu) – o grubym dnie
demolhar (wym. dymuljar) – namoczyć
temperar (wym. teńpyrar) – doprawić
deitar (wym. dyjtar) – wlać, dosypać
retirar do lume (wym. chrytirar du lumy) – ściągnąć z ognia
picar (wym. pikar) – siekać
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:
fanpage magellanki na fb
Instagram
Grupę nauka portugalskiego
Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego:
sklep
Beijos e até já!