Tradycyjny Tumbet z Majorki

Tradycyjną potrawą majorkańską jest tumbet, który odkryłam podczas grudniowego wyjazdu na Majorkę. Od razu stał się moim faworytem: bezmięsny, sycący, można go podawać samodzielnie a także jako dodatek do dania. No i przede wszystkim smaczny!Potrawa kojarzy się na Majorce raczej z latem, gdyż jej esencją są pomidory i bakłażan. U nas w Polsce idealna do spraktykowania we wrześniu. Tumbet najlepiej smakował nam na drugi dzień, gdy już się „przegryzł” i zapiekłam go dodatkowo w piekarniku. Przekonajcie się sami, co można wyczarować z bakłażana, ziemniaków, papryki i pomidora!🙂 

UWAGA! Danie jest trochę czasochłonne, ale wydajne!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 6-8 ziemniaków
  • 1 kg soczystych pomidorów
  • 2 bakłażany
  • pół główki czosnku
  • 1 zielona papryka lub/i 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • odrobina mąki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5h

TRUDNOŚĆ: Średnio trudne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Myjemy bakłażany, odcinamy końce i kroimy bez obierania w niezbyt cienkie plastry. Wkładamy je do durszlaka, posypujemy solą i pozostawiamy, aż do czasu, gdy puszczą sok.
  2. Sparzamy pomidory, by łatwiej je było obrać ze skórki. Pozbywamy się w pomidorach pestek na tyle na ile się da. Siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, by powstał gęsty sos. Gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Paprykę kroimy w paski.
  4. Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w plastry. Podgrzewamy na patelni w oliwie z oliwek wraz z całymi dzwonkami czosnku. Oliwy musi być naprawdę sporo tak, by z ziemniaków zrobiły się frytki.
  5. Te ziemniaki, które się usmażą rozkładamy na tacy/naczyniu. Możemy też je osuszyć trochę z tłuszczu. Wykorzystujemy odrobinę oliwy od ziemniaków do podsmażenia papryki.
  6. Płuczemy bakłażany w dużej ilości wody, posypujemy mąką i smażymy. Układamy na tacy/naczyniu na ziemniakach. Do sosu pomidorowego dodajemy paprykę. Pomidory nie powinny być za bardzo „rozciapciane”. Sos jest ostatnią warstwą wlewaną na bakłażany.
  7. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja na drugi dzień zapiekam dodatkowo w piekarniku.

¡Qué aproveche!

P.S. Tumbet do smaku można doprawić po swojemu. Ja użyłam pieprzu i ziół prowansalskich. Trzeba uważać też, by nie przesadzić z oliwą.


Jeżeli podoba Ci się ten wpis, zapraszam do polubienia strony na fb! Dziękuję bardzo! 🙂

1 Comment

  1. W Podróży: Majorka

    14 lutego 2018 at 15 h 50 min

    […] P.S. Przepis na tumbet możecie znaleźć tutaj. […]

Leave a Reply