Portugalskie pierogi z rybą – Rissóis de peixe

Ach, te portugalskie pierogi smakujące jak paluszki rybne! Sprawiły, że na niemalże 3 dni zabunkrowałam się w kuchni i działałam! Nie, nie są wcale aż tak czasochłonne (no dobra, trochę są), ale zaszalałam z ilością farszu i konsekwencją tego były wyżywione trzy rodziny! 🙂 Najbardziej w lepieniu pierogów podobało mi się ugniatanie ciepłego ciasta… Śnieg za oknem, a tu w dłonie tak przyjemnie ciepło!

Ale, kochani, do rzeczy! Rissóis (wym. rizoisz) mogą mieć bardzo różny farsz i możecie spotkać się z wielorakim wypełnieniem pieroga: z mięsem, z krewetkami, z serem i szynką, z tuńczykiem, z soją, z łososiem…Czyli coś tak jak u nas, może jedynie bez wersji na słodko. 🙂 Pierogi są bardzo smaczne także na zimno i właśnie tak są często traktowane jako słona przekąska!

Przepis na ciasto do pierogów, które jest bazą także dla innych portugalskich potraw, znajdziecie tutaj. Na ilość farszu proponowaną w przepisie poniżej potrzebujecie 3-4 razy więcej ciasta niż w podanym linku. Otrzymacie w ten sposób około 70-75 pierogów. Farsz, podobnie jak pierogi, można mrozić.

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 0,5 kg dorsza  (lub innej białej ryby np. morszczuka)
  • 250 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • pietruszka (ilość w zależności od upodobań)
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI NA CIASTO: tutaj

SKŁADNIKI DO OBTACZANIA I SMAŻENIA:

  • bułka tarta
  • jajka
  • olej słonecznikowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h farsz + 15 min ciasto + 1h lepienie, obtaczanie, smażenie

TRUDNOŚĆ: średnio trudne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU:

  1. Posiekaj cebulę, czosnek, pietruszkę.
  2. Do garnka wrzuć masło i wlej trochę oliwy. Podgrzej.
  3. Kiedy roztopi się masło dodaj posiekaną cebulę, czosnek i liść laurowy.
  4. Dobrze wymieszaj i podsmaż.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj w kawałkach rybę.
  6. Przypraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj.
  7. Zdejmij z ognia kiedy ryba będzie ugotowana (15-20 min.) i wyjmij kawałki ryby z garnka.
  8. Wybierz z ryby starannie ości i rozdrobnij. Wyrzuć liść laurowy.
  9. Podgrzewaj sam sos, który został, aby go zredukować.
  10. Zdejmij sos z ognia i dodaj stopniowo mąkę. Mieszaj i znowu podgrzej.
  11. Zdejmij z ognia i dodawaj stopniowo mleko zawsze mieszając.
  12. Podgrzej, by sos się zagęścił. Gdy otrzymasz średnio gęstą konsystencję, zdejmij z ognia. Jeżeli sos stał się zbyt gęsty, znowu dodaj mleka.
  13. Dodaj rybę, pietruszkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Jeżeli nie jest gęste, to jeszcze raz podgrzej.
  14. Spróbuj i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.
  15. Podgrzej, by sól się dobrze rozpuściła.
  16. Przełóż farsz do miski.
  17. Odstaw by farsz ostygł i przygotuj ciasto. Przepis na ciasto dostępny tutaj.
  18. Rozbij w jednej miseczce jajka, do drugiej nasyp bułki tartej, przygotuj na patelni olej. Przygotuj szklankę.
  19. Urwij kawałek ciasta, rozwałkuj i nałóż łyżkę farszu.
  20. Złóż ciasto i przyklep palcem wokół farszu. Użyj szklanki, by stworzyć pieróg.
  21. Ulepione pierogi obtocz najpierw jajkiem, potem bułką tartą.
  22. Smaż na rozgrzanym oleju.

 

Myślę, że to prawdziwa gratka dla smakoszy pierogów! Zupełnie coś innego, a jednak swojsko podobne! Palce lizać! 🙂

Przegryzając pierogi uraczmy się słówkami. 🙂

SŁOWNICZEK

um recheio (wym. um reszeju) – farsz

um salgado (wym. um salgadu) – słona przekąska

uma massa (wym. uma masa) – ciasto

uma noz-moscada (wym. uma nosz moszkada) – gałka muszkatałowa

um filete (wym. um filety) – filet

uma pescada (wym. uma peszkada) – morszczuk

refogar (wym. ryfogar) – podsmażyć

levar ao lume (wym. lewar au lumy) – wstawić (w znaczeniu włączyć na palniku)

derreter (wym. dechreter) – roztopić się

picar (wym. pikar) – siekać

2 komentarze

  1. Massa para rissóis – ciasto do portugalskich pierogów – Magellanka.pl

    8 stycznia 2019 at 10 h 37 min

    […] pozostaje to samo. Póki co na blogu możecie znaleźć przepis do rybnych pierożków (dostępny tutaj). Ciasto do rissóis jest także bazą dla innych słonych przekąsek. Mało tego, może to być […]

  2. Co warto kupić w Portugalii? – Magellanka.pl

    24 marca 2019 at 19 h 13 min

    […] ceramice! Możecie ją zresztą podziwiać na wielu moich kuchennych blogowych wpisach, np. tym. Wzory są naprawdę piękne, często morskie, fantazyjne i tak bajecznie kolorowe! Uwaga! Za […]

Leave a Reply