Przyszedł czas na pyszności! 🙂 Sonhos (wym. sonjusz) to po portugalsku marzenia i to nie byle jakie, bo w tym wypadku marzenia na talerzu, które się spełniają. I to kiedy się spełniają! W okresie Bożego Narodzenia! Co tu dużo mówić… Rozkoszny zapach sonhos unosił się w ten weekend w naszym domu. (Dodam, że sonhos totalnie podbiły serca moich domowników i przybyłych gości :))
Istnieją różne warianty sonhos. Są pączki zwykłe (,gdzie zamiast mleka jest woda), pączki na bazie mleka (,czyli te, które proponuję w tym wpisie), pączki marchewkowe i z dynią. Ciekawostka: ciasto jest podstawą także bardzo znanych w Hiszpanii i trochę mniej popularnych w Portugalii churros (port. wym. szurusz). Mają one inny kształt niż sonhos.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 150 g mąki krupczatki
- 250 ml mleka
- 1 l oleju
- cynamon w proszku
- cukier puder w proszku
- 4 jajka
- szczypta soli
- skórka od cytryny
- laska cynamonu
- 50-70 g masła
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-45 min
TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wlej mleko, wrzuć laskę cynamonu, masło, skórkę od cytryny i dodaj szczyptę soli.
- Gotuj na wolnym ogniu.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij laskę cynamonu oraz skórkę od cytryny.
- Zdejmij z ognia i wrzuć naraz całą mąkę.
- Mieszaj bez przerwy na wolnym ogniu aż do otrzymania jednolitej masy (drugie zdjęcie).
- Zdejmij na chwilę z ognia i gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe dodawaj pojedynczo jajka w sposób opisany poniżej.
- W miseczce rozbij delikatnie jajko, roztrzepocz, dodaj i mieszaj tak, by jajko scaliło się z ciastem.
- I kolejne w ten sposób.
- Ciasto jest gotowe, gdy masa na łyżce ciągnie się na kształt trójkąta.
- Wstaw i podgrzej litr oleju na wolnym ogniu w dość głębokim garnku.
- Aby sonhos nie przypaliły się do dna, wrzuć kawałek chleba ze skórką.
- Gdy już olej będzie rozgrzany, wrzuć łyżkę ciasta do garnka – to Twój pierwszy sonho!!! 🙂
- Nie wrzucaj zbyt dużo na raz, bo marzenia rosną. :))
- Wyjmuj z garnka na papier absorbujący tłuszcz.
- Postępuj tak samo z całym pozostałym ciastem.
- Posyp sonhos cukrem/cukrem pudrem i cynamonem.
GOTOWE! 🙂
Na blogu możesz znaleźć też inne wigilijne przepisy np.
- na filhós (tradycyjne portugalskie faworki)
- na rissóis de peixe (pierogi z rybą)
I oczywiście jeszcze na koniec słodka dawka lingwistycznych pyszności! 🙂
A jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:
Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego:
Beijos e até já!
SŁOWNICZEK:
um sonho (wym. um sonju) – marzenie
uma farinha (wym. uma farinja) – mąka
uma canela em pó (wym. uma kanela ejń po) – cynamon w proszku
uma casca de limão (wym. kaszka dy limału) – skórka cytryny
uma massa (wym. uma masa) – ciasto (tzn. nie jeszcze ten końcowy efekt, ale półprodukt)
um óleo (wym. um olju) – olej
uma colher (wym. uma kuljer) – łyżka
um doce (wym. um docy) – słodycz
a lume brando (wym. a lumy brandu) – na wolnym ogniu
bater (wym. bater) – ubijać
Funkcja trackback/Funkcja pingback