Tradycyjny Tumbet z Majorki

Tradycyjną potrawą majorkańską jest tumbet, który odkryłam podczas grudniowego wyjazdu na Majorkę. Od razu stał się moim faworytem: bezmięsny, sycący, można go podawać samodzielnie a także jako dodatek do dania. No i przede wszystkim smaczny! Potrawa kojarzy się raczej z latem, gdyż jej esencją są pomidory i bakłażan. W ostatnim czasie tyle się nasłuchałam o dietach bogatych w warzywa i jedzeniu mięsa, najlepiej białego, zaledwie dwa razy w tygodniu, że tumbet od razu wskoczył na listę dań do spraktykowania. Czy i Wy słyszeliście o tym, że mięsko okay, ale w takich ilościach?

Składniki i sposób przygotowania
Moja wersja bez papryki. Takie rodzinne preferencje.:)

Składniki dla 4 osób:

  • 6 ziemniaków
  • 1 kg soczystych pomidorów
  • 2 bakłażany
  • pół główki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • odrobina mąki

Czas przygotowania: 1,5h

Trudność: Proste

Sposób przygotowania:

Myjemy bakłażany, odcinamy końce i kroimy bez obierania w niezbyt cienkie plastry. Wkładamy je do durszlaka, posypujemy solą i pozostawiamy, aż do czasu, gdy puszczą sok.

W  tym czasie obieramy pomidory, pozbywamy się pestek, siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, by powstał gęsty sos. Gotujemy na wolnym ogniu.

Paprykę kroimy w paski.

Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w plastry. Podgrzewamy na oliwie z oliwek wraz z czosnkiem. Oliwy musi być naprawdę sporo. Te ziemniaki, które się usmażą rozkładamy na tacy/naczyniu. Wykorzystujemy odrobinę oliwy od ziemniaków do podsmażenia papryki.

Bakłażany warto doprawić jeszcze pieprzem.

Płuczemy bakłażany w dużej ilości wody, posypujemy mąką i smażymy. Układamy na tacy/naczyniu na ziemniakach. Do sosu pomidorowego dodajemy paprykę. Pomidory nie powinny być za bardzo „rozciapciane”. Sos jest ostatnią warstwą wlewaną na bakłażany.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

¡Qué aproveche!

Przepis zaczerpnęłam ze strony w języku hiszpańskim. Dla tych, którzy wolą po hiszpańsku udostępniam tutaj.

P.S. Tumbet do smaku można doprawić po swojemu. Uważać też, by nie przesadzić z oliwą.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

1 Comment

  1. W Podróży: Majorka

    14 lutego 2018 at 15 h 50 min

    […] P.S. Przepis na tumbet możecie znaleźć tutaj. […]

Leave a Reply