Powiem Wam, że zaszalałam. Nie sądziłam, że wyrabianie ciasta francuskiego wymaga tyle cierpliwości, oddania, uwagi i do tego jest takie czasochłonne! Ma jednak dwa fantastyczne plusy, które negują wszelkie minusy. Pastéis de nata (wym. paszteis dy nata), jeżeli wytrwa się do końca i wyrobi się ciasto prawidłowo, są boskie z tak wypieczonym kruchym spodem! Dodatkowo wałkowanie, ugniatanie, rozwijanie ciasta nieprawdopodobnie mnie zrelaksowało. Jak wiecie, dużo czasu spędzam on-line i taki kontakt z materią kompletnie zajął moje myśli. Uważam, że to świetny detoks dla wciąż zapracowanego mózgu. Serdecznie więc polecam dla bardzo zajętych umysłowo! 🙂
SKŁADNIKI NA 600 g CIASTA FRANCUSKIEGO:
300g mąki pszennej
200 ml zimnej wody
200g zimnej margaryny/masła*
5g soli
*UWAGA! Z tego, co wiem certyfikowane pastelarias (wym. pasztelarias, cukiernie) używają margaryny. Może to mniej zdrowo, ale wiele tradycyjnych przepisów ma w swojej pierwotnej formie właśnie margarynę np. rogale marcińskie. Schłodzona margaryna mniej się też topi niż masło, więc ja użyłam margaryny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: KILKA H (dużo czasu w lodówce)
TRUDNOŚĆ: TRUDNE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do szklanej miski wrzuć mąkę i sól. Dolej wodę i wymieszaj. Potem stwórz z ciasta kulkę.
- Ciasto ułóż na ścierce kuchennej i nożem wyznacz na cieście krzyż. Zawiń ciasto i włóż do lodówki na około 15 min.
- Zawiń margarynę w folię spożywczą. Rozbijaj margarynę wałkiem aż do utworzenia z niej spłaszczonego kwadratu. Tak rozbitą margarynę włóż do lodówki na około 15 min.
- Posyp blat niewielką ilością mąki. Wyjmij ciasto i utwórz z ciasta kwadrat. Potem rozwałkuj każdą z czterech części kwadratu tak, by stworzyły się wydłużone „skrzydła”. Zostaw więcej ciasta po środku.
- W miejscu, gdzie jest więcej ciasta, połóż margarynę wyjętą z folii. Następnie całkowicie zawiń margarynę w „skrzydła” tak jakby to była paczka.
- Odwróć zawiniątko, rozwałkuj, żeby margaryna się ujednoliciła z ciastem. Uwaga! Jeżeli ciasto już na etapie nr 6 zaczyna się topić, dajcie ciastu odpocząć na 1h do lodówki, żeby się scaliło.
- Teraz jest ważny moment. Sześć razy trzeba zawinąć ciasto. Jak?
- Posyp blat szczyptą mąki. Rozwałkuj ciasto na kształt długiego prostokąta.
- Złóż ciasto na trzy: jeden kraniec do środka i na niego nałożony drugi. Usuwaj nadmiar mąki pędzelkiem. To pierwsze zawinięcie ciasta.
- Ułóż ciasto przed sobą jakby to była książka, którą chciałbyś otworzyć lewą ręką. Kraniec górnej warstwy musi być dociągnięty do warstwy dolnej. Teraz rozwałkuj. To drugie zawinięcie ciasta.
- Teraz włóż do lodówki na 1h w folii spożywczej. Koniec etapu 1.
- Powtórz proces zawijania ciasta jeszcze 3 razy. (Tak, co drugie zawinięcie ciasto trzeba włożyć do lodówki). Po 6-tym razie ciasto przed użyciem powinno być w lodówce 2h.
- Ciasto może zamrozić. Powinniście otrzymać ok. 600g ciasta.
Tym oto fantastycznym sposobem otrzymaliśmy ciasto francuskie, które można wykorzystywać w wielu przepisach. Mi będzie potrzebne do cudownie przepysznych pastéis de nata. Przepis na nie znajduje się tutaj.
A jeżeli podobał się Wam ten wpis, to zapraszam po więcej na:
Lub do sklepu, jeżeli interesują Was materiały do nauki portugalskiego:
Beijos e até já!
SŁOWNICZEK
uma massa folhada (wym. uma masa fuljada) – ciasto francuskie
uma massa folhada caseira (wym. uma masa fuljada kazejra) – ciasto francuskie domowej roboty
uma massa folhada de compra (wym. uma masa fuljada dy kompra) – kupione ciasto francuskie
a água (wym. a agła) – woda
o rolo (wym. u chrolu) – wałek
esticar (wym. (y)sztikar) – rozwałkować
misturar (wym. miszturar) – mieszać
embrulhar (wym. embruljar) – zawinąć
modelar (wym. mudylar) – formować
cobrir (wym. kubrir) – pokryć
Funkcja trackback/Funkcja pingback