Tak, kiedyś sama bym nie uwierzyła, że będę robić ser domowymi metodami! Inspiracją dla mnie były… moje blogowe wpisy na temat portugalskich serów, które możecie przeczytać tutaj i tutaj. To w nich pojawił się queijo fresco caseiro (wym. kejżu freszku kasejru). Zaskoczyło mnie, że zrobienie twarogu jest takie proste! Wymaga jedynie cierpliwości, bo kolejne czynności najlepiej robić w odstępach czasu. Portugalski twaróg w recepturze jest bardzo podobny do polskiego przepisu na twaróg, ale jednak nie taki sam (sprawdzałam :)). Dla zainteresowanych pod przepisem jak zwykle słowniczek! 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 litry świeżego mleka (lepiej, żeby było tłuste)
- sok z 1 lub 2 dużych limonek (między 60 – 120 ml, lepiej mieć więcej limonek, jeśli są małe)
- sól do smaku
UWAGA! Optymalnie byłoby mieć mleko od krowy, ale wiadomo, że o takie trudniej. Trzeba zatem wybrać mleko świeże, które z łatwością jest dostępne w supermarketach. Do tego przepisu potrzebujesz także niealuminiowego garnka, durszlaku i kawałek flanelowej szmatki lub gazy. Ja użyłam pieluszkę tetrową.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h ser, czas przechowywania w lodówce około 24h.
TRUDNOŚĆ: Łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W niealuminiowym garnku podgrzej mleko aż do około 60 stopni. Aby dowiedzieć się, że osiągnęło się taką temperaturę należy włożyć mały palec do mleka i policzyć do 10-ciu. Jeżeli nie jest się w stanie wytrzymać temperatury oznacza to, że została ona osiągnięta i trzeba zdjąć mleko z palnika.
- Teraz dodaj sok z limonki, wymieszaj i odczekaj chwilę. Jeżeli mleko zaczyna się ścinać, to dobry znak. Jeżeli nie, to wstaw mleko ponownie na lekki ogień i dodaj więcej soku. Możemy podgrzać mleko aż do 90 stopni, ale nie ryzykowałabym tego.
- Zdejmij z ognia i odstaw na około 40 min. Poczekaj, aż mleko totalnie się zwarzy i oddzieli od serwatki.
- Połóż kawałek pieluszki flanelowej, gazy lub ściereczki na durszlaku, a durszlak włóż do dużej szklanej lub ceramicznej miski.
- Powoli wlewaj ścięte mleko do flanelowej ściereczki pozwalając serwatce odcedzić się do miski.
- Wylej sok i wykręć dobrze ściereczkę z serem tak, by jak najwięcej serwatki się odsączyło.
- Pozostaw zawinięty ser w durszlaku na godzinę.
- Po godzinie przełóż do miseczki, rozdrobnij ser i wsyp soli wedle uznania. Ja wsypałam małą łyżeczkę.
- Przekładam ser do plastykowego pojemniczka i ugniatam łyżką.
- Wkładam do lodówki. Po 3h ser już jest gotowy do spożycia, ale jeżeli zostawi się go dłużej w lodówce np. dobę, to jest bardziej zbity. Z tej ilości mleka uzyskuję około 200-250 gram sera.
- Po 24h wyjmuję! Mój pierwszy w życiu ser! 🙂 WOW! 😀
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub mój blogowy fanpage! Dziękuję! A poniżej trochę portugalskich słówek! 🙂
SŁOWNICZEK
uma lima (wym. uma lima) – limonka
um soro (wym. um sołru) – serwatka
um dedo mindinho (wym. um dedu mindinju) – mały palec
um pedaço de pano (wym. um pydasu dy panu) – kawałek ścierki
uma tigela (wym. uma tiżela) – miska
um escorredor (wym. um yszkuchredor) – durszlak
uma peneira (wym. uma penejra) – też durszlak
descartar (wym. dyszkartar) – wylać, wyrzucić
aquecer (wym. akeser) – podgrzać
coalhar (wym. cualjar) – ścinać się o mleku