Domowy Twaróg – Queijo Fresco Caseiro

Tak, kiedyś sama bym nie uwierzyła, że będę robić ser domowymi metodami! Inspiracją dla mnie były… moje blogowe wpisy na temat portugalskich serów, które możecie przeczytać tutaj i tutaj. To w nich pojawił się queijo fresco caseiro (wym. kejżu freszku kasejru). Zaskoczyło mnie, że zrobienie twarogu jest takie proste! Wymaga jedynie cierpliwości, bo kolejne czynności najlepiej robić w odstępach czasu. Portugalski twaróg w recepturze jest bardzo podobny do polskiego przepisu na twaróg, ale jednak nie taki sam (sprawdzałam :)). Dla zainteresowanych pod przepisem jak zwykle słowniczek! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 litry świeżego mleka (lepiej, żeby było tłuste)
  • sok z 1 lub 2 dużych limonek (między 60 – 120 ml, lepiej mieć więcej limonek, jeśli są małe)
  • sól do smaku

UWAGA! Optymalnie byłoby mieć mleko od krowy, ale wiadomo, że o takie trudniej. Trzeba zatem wybrać mleko świeże, które z łatwością jest dostępne w supermarketach. Do tego przepisu potrzebujesz także niealuminiowego garnka, durszlaku i kawałek flanelowej szmatki lub gazy. Ja użyłam pieluszkę tetrową.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h ser, czas przechowywania w lodówce około 24h.

TRUDNOŚĆ: Łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W niealuminiowym garnku podgrzej mleko aż do około 60 stopni. Aby dowiedzieć się, że osiągnęło się taką temperaturę należy włożyć mały palec do mleka i policzyć do 10-ciu. Jeżeli nie jest się w stanie wytrzymać temperatury oznacza to, że została ona osiągnięta i trzeba zdjąć mleko z palnika.
  2. Teraz dodaj sok z limonki, wymieszaj i odczekaj chwilę. Jeżeli mleko zaczyna się ścinać, to dobry znak. Jeżeli nie, to wstaw mleko ponownie na lekki ogień i dodaj więcej soku. Możemy podgrzać mleko aż do 90 stopni, ale nie ryzykowałabym tego.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw na około 40 min. Poczekaj, aż mleko totalnie się zwarzy i oddzieli od serwatki.
  4. Połóż kawałek pieluszki flanelowej, gazy lub ściereczki na durszlaku, a durszlak włóż do dużej szklanej lub ceramicznej miski. 
  5. Powoli wlewaj ścięte mleko do flanelowej ściereczki pozwalając serwatce odcedzić się do miski.
  6. Wylej sok i wykręć dobrze ściereczkę z serem tak, by jak najwięcej serwatki się odsączyło.
  7. Pozostaw zawinięty ser w durszlaku na godzinę.
  8. Po godzinie przełóż do miseczki, rozdrobnij ser i wsyp soli wedle uznania. Ja wsypałam małą łyżeczkę.
  9. Przekładam ser do plastykowego pojemniczka i ugniatam łyżką.
  10. Wkładam do lodówki. Po 3h ser już jest gotowy do spożycia, ale jeżeli zostawi się go dłużej w lodówce np. dobę, to jest bardziej zbity. Z tej ilości mleka uzyskuję około 200-250 gram sera.
  11. Po 24h wyjmuję! Mój pierwszy w życiu ser! 🙂 WOW! 😀

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub mój blogowy fanpage! Dziękuję! A poniżej trochę portugalskich słówek! 🙂

SŁOWNICZEK

uma lima (wym. uma lima) – limonka

um soro (wym. um sołru) – serwatka

um dedo mindinho (wym. um dedu mindinju) – mały palec

um pedaço de pano (wym. um pedasu dy panu) – kawałek ścierki

uma tigela (wym. uma tiżela) – miska

um escorredor (wym. um eszkochredor) – durszlak

uma peneira (wym. uma penejra) – też durszlak

descartar (wym. deszkartar) – wylać, wyrzucić

aquecer (wym. akeser) – podgrzać

coalhar (wym. coaljar) – ścinać się o mleku

Leave a Reply