Sezon na bób trwa i choć bób z masełkiem smakuje wyśmienicie, to może czas zaryzykować i przyrządzić go jeszcze jakoś inaczej. Jednogarnkowe tradycyjne portugalskie danie, w którym bób króluje, nazywa się „favas com chouriço” (wym. fawasz kom szourisu). Potrawa wywodzi się z dwóch regionów Portugalii – Ribatejo i Estremadury. Jest bardzo sycąca i warzywno-mięsna, więc swobodnie może być serwowana jako obiad. Zgodnie z tradycją zagryza się ją chlebem z Mafry – pão de Mafra (wym. pało dy Mafra) lub podaje z białym ryżem. Pozostawiam Wam decyzję czy macie ochotę na chlebowe lub ryżowe dodatki. Ja wolę z ryżem! 🙂
Dosyć jednak tego gadania! Gotujemy! 🙂 (A na końcu oczywiście smakowity słowniczek dla uczących się portugalskiego).
SKŁADNIKI dla 4 osób:
- 500 g bobu
- pół kiełbasy chorizo
- 200g boczku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 świeże pomidory
- 2 marchewki
- 1 szklanka białego wina
- 0,5 l wody
- kostka rosołowa (o smaku mięsnym, warzywnej nie polecam)
- sos chili pikantny do smaku (najlepiej piri piri)
- kolendra lub pietruszka do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min
TRUDNOŚĆ: łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrój chorizo w talarki, a boczek wzdłuż. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Pokrój w kostkę pomidory i marchewkę w talarki.
- Wrzucamy mięso do garnka z grubym dnem i czekamy ok.5 min aż kiełbasa i boczek otłuszczą garnek. Wyjmujemy z garnka.
- Do tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz 2 liście laurowe. Cały czas mieszamy. Zostawiamy do momentu, gdy cebula się ozłoci. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodajemy odrobinę wody.
- Dodajemy odrobinę sosu z chili (kilka kropel!).
- Dodajemy pokrojone pomidory.
- Wrzucamy mięso.
- Dolewamy szklankę wina.
- Gotujemy na wolnym ogniu 5-8 min.
- Dodajemy marchewkę oraz bób.
- Wrzucamy kostkę rosołową o mięsnym smaku. Zalewamy wodą.
- Czekamy aż bób się ugotuje do miękkości. Na ogół jest to 15-20min.
- Posypujemy pietruszką lub kolendrą.
Takie oto kulinarne nowości! A poniżej równie rozwijające nowinki językowe! 🙂
SŁOWNICZEK
as favas (wym. asz fawasz) – bób
u chouriço (wym. u szołrisu) – chorizo (rodzaj typowej wieprzowej kiełbasy)
o toucinho (wym. u tołsinju) – boczek
em rodelas (wym. eń rudelasz) – w talarki
em tirinhas (wym. eń tirinjasz) – w paseczki
a gordura (wym. a gurdura) – tłuszcz
o caldo de carne (wym.u kaldu dy karny) – kostka rosołowa
apurar (wym.apurar) – zagęścić (po wrzeniu)
polvilhar (wym.połwiljar) – posypać
fresco (wym.freszku) – świeży
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:
Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego:
Muito Obrigado para sua boa receita!
Też bardzo lubię ten przepis:)