Sezon na bób trwa i choć bób z masełkiem smakuje wyśmienicie, to może czas zaryzykować i przyrządzić go jeszcze jakoś inaczej. Jednogarnkowe tradycyjne portugalskie danie, w którym bób króluje, nazywa się „favas com chouriço” (wym. fawasz kom szourisu). Potrawa wywodzi się z dwóch regionów Portugalii – Ribatejo i Estremadury. Jest bardzo sycąca i warzywno-mięsna, więc swobodnie może być serwowana jako obiad. Zgodnie z tradycją zagryza się ją chlebem z Mafry – pão de Mafra (wym. pało dy Mafra) lub podaje z białym ryżem. Pozostawiam Wam decyzję czy macie ochotę na chlebowe lub ryżowe dodatki. Ja wolę z ryżem! 🙂

Dosyć jednak tego gadania! Gotujemy! 🙂 (A na końcu oczywiście smakowity słowniczek dla uczących się portugalskiego).

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 500 g bobu
  • pół kiełbasy chorizo
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 świeże pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka białego wina
  • 0,5 l wody
  • kostka rosołowa (o smaku mięsnym, warzywnej nie polecam)
  • sos chili pikantny do smaku (najlepiej piri piri)
  • kolendra lub pietruszka do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min

TRUDNOŚĆ: łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrój chorizo w talarki, a boczek wzdłuż. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Pokrój w kostkę pomidory i marchewkę w talarki.
  2. Wrzucamy mięso do garnka z grubym dnem i czekamy ok.5 min aż kiełbasa i boczek otłuszczą garnek. Wyjmujemy z garnka.
  3. Do tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz 2 liście laurowe. Cały czas mieszamy. Zostawiamy do momentu, gdy cebula się ozłoci. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodajemy odrobinę wody.
  4. Dodajemy odrobinę sosu z chili (kilka kropel!).
  5. Dodajemy pokrojone pomidory.
  6. Wrzucamy mięso.
  7. Dolewamy szklankę wina.
  8. Gotujemy na wolnym ogniu 5-8 min.
  9. Dodajemy marchewkę oraz bób.
  10. Wrzucamy kostkę rosołową o mięsnym smaku. Zalewamy wodą.
  11. Czekamy aż bób się ugotuje do miękkości. Na ogół jest to 15-20min.
  12. Posypujemy pietruszką lub kolendrą.

Takie oto kulinarne nowości! A poniżej równie rozwijające nowinki językowe! 🙂

SŁOWNICZEK

as favas (wym. asz fawasz) – bób

u chouriço (wym. u szołrisu) – chorizo (rodzaj typowej wieprzowej kiełbasy)

o toucinho (wym. u tołsinju) – boczek

em rodelas (wym. eń rudelasz) – w talarki

em tirinhas (wym. eń tirinjasz) – w paseczki

a gordura (wym. a gurdura) – tłuszcz

o caldo de carne (wym.u kaldu dy karny) – kostka rosołowa

apurar (wym.apurar) – zagęścić (po wrzeniu)

polvilhar (wym.połwiljar) – posypać

fresco (wym.freszku) – świeży

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam po więcej na:

Lub do sklepu, jeżeli interesują Cię materiały do nauki portugalskiego: