Ach, te portugalskie pierogi smakujące jak paluszki rybne! Sprawiły, że na niemalże 3 dni zabunkrowałam się w kuchni i działałam! Nie, nie są wcale aż tak czasochłonne (no dobra, trochę są), ale zaszalałam z ilością farszu i konsekwencją tego były wyżywione trzy rodziny! 🙂 Najbardziej w lepieniu pierogów podobało mi się ugniatanie ciepłego ciasta… Śnieg za oknem, a tu w dłonie tak przyjemnie ciepło!

Ale, kochani, do rzeczy! Rissóis (wym. risoisz) mogą mieć bardzo różny farsz i możecie spotkać się z wielorakim wypełnieniem pieroga: z mięsem, z krewetkami, z serem i szynką, z tuńczykiem, z soją, z łososiem…Czyli coś tak jak u nas, może jedynie bez wersji na słodko. 🙂 Pierogi są bardzo smaczne także na zimno i właśnie tak są często traktowane jako słona przekąska!

Przepis na ciasto do pierogów, które jest bazą także dla innych portugalskich potraw, znajdziecie tutaj. Na ilość farszu proponowaną w przepisie poniżej potrzebujecie 3-4 razy więcej ciasta niż w podanym linku. Otrzymacie w ten sposób około 70-75 pierogów. Farsz, podobnie jak pierogi, można mrozić.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 0,5 kg dorsza  (lub innej białej ryby np. morszczuka)
  • 250 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • pietruszka (ilość w zależności od upodobań)
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO: tutaj
SKŁADNIKI DO OBTACZANIA I SMAŻENIA:
  • bułka tarta
  • jajka
  • olej słonecznikowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h farsz + 15 min ciasto + 1h lepienie, obtaczanie, smażenie
TRUDNOŚĆ: średnio trudne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU:
  1. Posiekaj cebulę, czosnek, pietruszkę.
  2. Do garnka wrzuć masło i wlej trochę oliwy. Podgrzej.
  3. Kiedy roztopi się masło dodaj posiekaną cebulę, czosnek i liść laurowy.
  4. Dobrze wymieszaj i podsmaż.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj w kawałkach rybę.
  6. Przypraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj.
  7. Zdejmujesz z ognia kiedy ryba będzie ugotowana (15-20 min.) i wyjmij kawałki ryby z garnka.
  8. Wybierz z ryby starannie ości i rozdrobnij. Wyrzuć liść laurowy.
  9. Podgrzewaj sam sos, który został, aby go zredukować.
  10. Dodaj stopniowo mąkę po zdjęciu z ognia. Mieszaj i znowu podgrzej.
  11. Ponownie zdejmujesz z ognia i dodajesz stopniowo mleko zawsze mieszając.
  12. Podgrzej, by sos się zagęścił. Gdy otrzymasz średnio gęstą konsystencję, zdejmij z ognia. Jeżeli sos stał się zbyt gęsty, znowu dodaj mleka.
  13. Dodaj rybę, pietruszkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Jeżeli nie jest gęste, to jeszcze raz podgrzej.
  14. Spróbuj i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.
  15. Podgrzej, by sól się dobrze rozpuściła.
  16. Przełóż farsz do miski.
  17. Odstaw by farsz ostygł i przygotuj ciasto. Przepis na ciasto dostępny tutaj.
  18. Rozbij w jednej miseczce jajka, do drugiej nasyp bułki tartej, przygotuj na patelni olej. Przygotuj szklankę.
  19. Urwij kawałek ciasta, rozwałkuj i nałóż łyżkę farszu.
  20. Złóż ciasto i przyklep palcem wokół farszu. Użyj szklanki, by stworzyć pieróg.
  21. Ulepione pierogi obtocz najpierw jajkiem, potem bułką tartą.
  22. Smaż na rozgrzanym oleju.

Myślę, że to prawdziwa gratka dla smakoszy pierogów! Zupełnie coś innego, a jednak swojsko podobne! Palce lizać! 🙂

Przegryzając pierogi uraczmy się słówkami. 🙂

SŁOWNICZEK

o recheio (wym. u chreszeju) – farsz

um salgado (wym. um salgadu) – słona przekąska

a massa (wym. a masa) – ciasto

a noz-moscada (wym. a nosz muszkada) – gałka muszkatałowa

um filete (wym. um filety) – filet

uma pescada (wym. uma peszkada) – morszczuk

refogar (wym. chryfugar) – podsmażyć

levar ao lume (wym. lywar au lumy) – wstawić (w znaczeniu włączyć na palniku)

derreter (wym. dechreter) – roztopić się

picar (wym. pikar) – siekać

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to tutaj możesz mnie znaleźć:

Bjs,

Ania