Kurczak Piri-piri – Frango Piri-piri

Przepis na kurczaka w sosie piri-pirii jest szokująco prosty. Głównymi bohaterami tego dania nie są jedynie udka z kurczaka, ale sos m.in. z ostrych papryczek, który nadaje mięsu wyjątkowy smak. Papryczki zwane „piripíri” albo „malagueta” przywędrowały do Portugalii z Mozambiku w okresie portugalskich odkryć geograficznych. Papryczki od zawsze służyły doprawianiu mięs. W portugalskiej wersji zamarynowany kurczak piri-piri pieczony jest na grillu. Stąd możecie spotkać się też z nazwą „frango no churrasco à portuguesa”. Podawany jest z pieczonymi ziemniakami, frytkami, a na północy PT także z ryżem. Kurczak piri-piri jest więc świetnym daniem, gdy wpadają do Was znajomi i chcecie zrobić grilla. Ważne, żeby zamarynować kurczaka odpowiednio wcześniej, najlepiej na noc. My naszego kurczaka zapieczemy w piekarniku i zamarynujemy na 6h przed pieczeniem. Jeszcze w ramach ciekawostek, powiem Wam, że w Hiszpanii spotkałam się z nazwą „pollo al carbón” na portugalskiego „frango piri-piri”. Po tym wstępie gotowanie uważam za rozpoczęte!:D (No proszę, nawet się zrymowało.) 😀 A do tych pyszności także słowniczek na końcu wpisu.:D

SKŁADNIKI

  • 1kg-1,5kg udek z kurczaka
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka zmielonej kolendry (zobacz komentarz w „uwaga”)
  • sok z jednej limonki
  • szczypta soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ostre papryczki

Uwaga! Wykorzystałam zmielone ziarenka kolendry, bo kolendra jest hojnie używana w kuchni portugalskiej. Najlepiej oczywiście użyć posiekanych listków kolendry. Spotkałam się też w przepisach z przyprawą oregano, a także z gałązkami tymianku. Także jak zwykle każdy ma swoje tajniki przyrządzania sosu. Dodatkowo pamiętajcie, że kurczaka je się najczęściej z batatas assadas, pieczonymi ziemniakami. Można zanurzyć je w sosie i piec razem z kurczakiem, ale ja piekę oddzielnie ze względu na dzieci, które nie przepadają za ostrzejszymi daniami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut+czas kurczaka w lodówce+40 min pieczenie

TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka płuczemy pod wodą i osuszamy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na całego kurczaka, to trzeba go poćwiartować. Przekładamy umyte i osuszone mięso do szklanego naczynia.
  2. Siekamy drobno papryczki pozbywając się ziarenek wewnątrz. Mielimy kolendrę, siekamy czosnek, wyciskamy sok z limonki.
  3. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę: oliwę z oliwek, ocet winny, słodką paprykę, słodką paprykę wędzoną, zmieloną kolendrę, czosnek, posiekane papryczki, szczyptę soli, sok z limonki.
  4. Mięso zanurzamy w marynacie i odstawiamy na noc do lodówki. Naprawdę warto trzymać kurczaka w marynacie odpowiednio długo. Ja wstawiłam tym razem na 6h i mięso zdążyło przejść posmakiem marynaty.
  5. Przed rozpoczęciem pieczenia przygotowuję do pieczenia ziemniaki, jeżeli akurat będziemy z nimi jedli kurczaka. (OPCJONALNE)
  6. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Wkładam kurczaka w marynacie do piekarnika na około 40 minut i piekę do momentu aż będzie ozłocony. Ziemniaki wsuwam na oddzielnej blasze na około 20 minut przed zakończeniem pieczenia kurczaka.
  7. Koniec!:-) Boas garfadas!

Dla spragnionych nauki portugalskiego jest jeszcze słowniczek poniżej. A tych z Was, którzy już się tutaj ze mną rozstają, zapraszam do polubienia magellanki na fanpage albo do odwiedzenia na Instagramie! Do zobaczenia wkrótce! Até breve!

SŁOWNICZEK

o frango (wym. u frangu) – kurczak

uma malagueta (wym. uma malageta) – ostra papryczka

as batatas-fritas (wym. asz batatasz fritasz) – frytki

as batatas assadas (wym. asz batatasz asadasz) – ziemniaki pieczone

o molho (wym. u molju) – sos, marynata

uma pitada de sal (wym. uma pitada dy sal) – szczypta soli

o forno (wym. u fornu) – piekarnik

a travessa (wym. a trawesa) – naczynie

esfregar (wym. yszfrygar) – natrzeć

repousar (wym. chrepouzar) – odpocząć (tutaj w kontekście odstawienia do lodówki)

Leave a Reply