Masło Czosnkowo-Pietruszkowe – Manteiga com Alho e Salsa

Przemycam pietruszkę, gdzie tylko mogę, bo ma świetne właściwości. Zawiera żelazo, witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, duże ilości beta-karotenu, magnez, fosfor, potas, wapń… Czyli co tylko można sobie wymarzyć! 😀 Pietruszka w maśle smakuje wybornie. Masełko odkryłam przygotowując wyśmienite bułki z batatów – bolo do caco, które są tradycyjnym przysmakiem Madery. Masło rozsmarowuje się na ciepłym jeszcze pieczywie przekrojonym na pół (przepis znajdziecie tutaj). Jednak zastosowanie masła jest bardziej uniwersalne i nie trzeba go łączyć z maderskim przepisem. Rodzinnie lubimy sobie zjeść także do śniadania z polskimi bułeczkami!:D Zapraszam do tego bardzo prostego przepisu i po moc kulinarnych słówek jak zwykle na końcu wpisu! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 100 gr masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki (2 łyżki stołowe posiekanej natki)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Uwaga! Moździerz przyda się do rozrobienia masła ze składnikami,chociaż nie jest niezbędny. Za to konieczna jest przeźroczysta folia spożywcza.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min., w zamrażarce 30 min.- 1h

TRUDNOŚĆ: bardzo proste

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło wystawiamy z lodówki i czekamy aż przestanie być twarde. Siekamy drobno pietruszkę i czosnek.
  2. W moździerzu (,chociaż ja poradziłam sobie w miseczce) rozdrabniamy pietruszkę z czosnkiem. Dodajemy sól w zależności jak bardzo słone jest masło i odrobinę pieprzu.
  3. Dodajemy masło i mieszamy.
  4. Następnie na foli spożywczej układamy otrzymaną masę i formujemy masło w walec. Trzeba dobrze zamknąć krańce foli.
  5. Wstawiamy na 30 min do 1h masło do zamrażarki, by otrzymało zbity kształt.

Efektownie wygląda na stole w postaci krążków i smakuje przepysznie! Bom apetite!

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, zapraszam na mój fanpage, gdzie możesz śledzić na bieżąco nowe artykuły o Brazylii i Portugalii! Dziękuję za polubienia! 🙂

No i oczywiście wyczekany słowniczek!:D

SŁOWNICZEK:

uma manteiga (wym. uma mantejga) – masło

uma salsa (wym. uma salsa) – pietruszka

um alho (wym. um alju) – czosnek

as ervas (wym. asz erwasz) – zioła

um almofariz (wym. um almofarisz) – moździerz

uma película aderente (wym. uma pelikula aderenty) – folia spożywcza

esmagar (wym. eszmagar) – rozgnieść

enrolar (wym. enrolar) – zwinąć

espalhar (wym. eszpaljar) – rozprowadzić

picar (wym. pikar) – siekać

1 Comment

  1. Chleb z Batatów – Bolo do Caco – Magellanka.pl

    12 listopada 2019 at 23 h 36 min

    […] Podajemy jeszcze ciepły i posmarowany masłem pieruszkowo-czosnkowym (przepis znajdziecie tutaj). Naprawdę pychota! Bardzo smakował moim […]

Leave a Reply