Przemycam pietruszkę, gdzie tylko mogę, bo ma świetne właściwości. Zawiera żelazo, witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, duże ilości beta-karotenu, magnez, fosfor, potas, wapń… Czyli co tylko można sobie wymarzyć! 😀 Pietruszka w maśle smakuje wybornie. Masełko odkryłam przygotowując wyśmienite bułki z batatów – bolo do caco, które są tradycyjnym przysmakiem Madery. Masło rozsmarowuje się na ciepłym jeszcze pieczywie przekrojonym na pół (przepis znajdziecie tutaj). Jednak zastosowanie masła jest bardziej uniwersalne i nie trzeba go łączyć z maderskim przepisem. Rodzinnie lubimy sobie zjeść także do śniadania z polskimi bułeczkami!:D Zapraszam do tego bardzo prostego przepisu i po moc kulinarnych słówek jak zwykle na końcu wpisu! 🙂
SKŁADNIKI:
- 100 gr masła
- 2-3 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki (2 łyżki stołowe posiekanej natki)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Uwaga! Moździerz przyda się do rozrobienia masła ze składnikami,chociaż nie jest niezbędny. Za to konieczna jest przeźroczysta folia spożywcza.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min., w zamrażarce 30 min.- 1h
TRUDNOŚĆ: bardzo proste
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Masło wystawiamy z lodówki i czekamy aż przestanie być twarde. Siekamy drobno pietruszkę i czosnek.
- W moździerzu (,chociaż ja poradziłam sobie w miseczce) rozdrabniamy pietruszkę z czosnkiem. Dodajemy sól w zależności jak bardzo słone jest masło i odrobinę pieprzu.
- Dodajemy masło i mieszamy.
- Następnie na foli spożywczej układamy otrzymaną masę i formujemy masło w walec. Trzeba dobrze zamknąć krańce foli.
- Wstawiamy na 30 min do 1h masło do zamrażarki, by otrzymało zbity kształt.
Efektownie wygląda na stole w postaci krążków i smakuje przepysznie! Bom apetite!
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, zapraszam na mój fanpage, gdzie możesz śledzić na bieżąco nowe artykuły o Brazylii i Portugalii! Dziękuję za polubienia! 🙂
No i oczywiście wyczekany słowniczek!:D
SŁOWNICZEK:
uma manteiga (wym. uma mantejga) – masło
uma salsa (wym. uma salsa) – pietruszka
um alho (wym. um alju) – czosnek
as ervas (wym. asz erwasz) – zioła
um almofariz (wym. um almofarisz) – moździerz
uma película aderente (wym. uma pelikula aderenty) – folia spożywcza
esmagar (wym. eszmagar) – rozgnieść
enrolar (wym. enrolar) – zwinąć
espalhar (wym. eszpaljar) – rozprowadzić
picar (wym. pikar) – siekać
Funkcja trackback/Funkcja pingback