Ach, te portugalskie pierogi smakujące jak paluszki rybne! Sprawiły, że na niemalże 3 dni zabunkrowałam się w kuchni i działałam! Nie, nie są wcale aż tak czasochłonne (no dobra, trochę są), ale zaszalałam z ilością farszu i konsekwencją tego były wyżywione trzy rodziny! 🙂 Najbardziej w lepieniu pierogów podobało mi się ugniatanie ciepłego ciasta… Śnieg za oknem, a tu w dłonie tak przyjemnie ciepło!
Ale, kochani, do rzeczy! Rissóis (wym. risoisz) mogą mieć bardzo różny farsz i możecie spotkać się z wielorakim wypełnieniem pieroga: z mięsem, z krewetkami, z serem i szynką, z tuńczykiem, z soją, z łososiem…Czyli coś tak jak u nas, może jedynie bez wersji na słodko. 🙂 Pierogi są bardzo smaczne także na zimno i właśnie tak są często traktowane jako słona przekąska!
Przepis na ciasto do pierogów, które jest bazą także dla innych portugalskich potraw, znajdziecie tutaj. Na ilość farszu proponowaną w przepisie poniżej potrzebujecie 3-4 razy więcej ciasta niż w podanym linku. Otrzymacie w ten sposób około 70-75 pierogów. Farsz, podobnie jak pierogi, można mrozić.


SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 0,5 kg dorsza (lub innej białej ryby np. morszczuka)
 - 250 ml mleka
 - oliwa z oliwek
 - 1/3 masła
 - 3-4 ząbki czosnku
 - 1 cebula
 - liść laurowy
 - pietruszka (ilość w zależności od upodobań)
 - gałka muszkatołowa
 - 4 łyżki mąki
 - sól
 - pieprz
 
SKŁADNIKI NA CIASTO: tutaj
SKŁADNIKI DO OBTACZANIA I SMAŻENIA:
- bułka tarta
 - jajka
 - olej słonecznikowy
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h farsz + 15 min ciasto + 1h lepienie, obtaczanie, smażenie
TRUDNOŚĆ: średnio trudne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU:
- Posiekaj cebulę, czosnek, pietruszkę.
 - Do garnka wrzuć masło i wlej trochę oliwy. Podgrzej.
 - Kiedy roztopi się masło dodaj posiekaną cebulę, czosnek i liść laurowy.
 - Dobrze wymieszaj i podsmaż.
 - Kiedy cebula się zeszkli, dodaj w kawałkach rybę.
 - Przypraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj.
 - Zdejmujesz z ognia kiedy ryba będzie ugotowana (15-20 min.) i wyjmij kawałki ryby z garnka.
 - Wybierz z ryby starannie ości i rozdrobnij. Wyrzuć liść laurowy.
 - Podgrzewaj sam sos, który został, aby go zredukować.
 - Dodaj stopniowo mąkę po zdjęciu z ognia. Mieszaj i znowu podgrzej.
 - Ponownie zdejmujesz z ognia i dodajesz stopniowo mleko zawsze mieszając.
 - Podgrzej, by sos się zagęścił. Gdy otrzymasz średnio gęstą konsystencję, zdejmij z ognia. Jeżeli sos stał się zbyt gęsty, znowu dodaj mleka.
 - Dodaj rybę, pietruszkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Jeżeli nie jest gęste, to jeszcze raz podgrzej.
 - Spróbuj i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.
 - Podgrzej, by sól się dobrze rozpuściła.
 - Przełóż farsz do miski.
 - Odstaw by farsz ostygł i przygotuj ciasto. Przepis na ciasto dostępny tutaj.
 - Rozbij w jednej miseczce jajka, do drugiej nasyp bułki tartej, przygotuj na patelni olej. Przygotuj szklankę.
 - Urwij kawałek ciasta, rozwałkuj i nałóż łyżkę farszu.
 - Złóż ciasto i przyklep palcem wokół farszu. Użyj szklanki, by stworzyć pieróg.
 - Ulepione pierogi obtocz najpierw jajkiem, potem bułką tartą.
 - Smaż na rozgrzanym oleju.
 














Myślę, że to prawdziwa gratka dla smakoszy pierogów! Zupełnie coś innego, a jednak swojsko podobne! Palce lizać! 🙂
Przegryzając pierogi uraczmy się słówkami. 🙂
SŁOWNICZEK
o recheio (wym. u chreszeju) – farsz
um salgado (wym. um salgadu) – słona przekąska
a massa (wym. a masa) – ciasto
a noz-moscada (wym. a nosz muszkada) – gałka muszkatałowa
um filete (wym. um filety) – filet
uma pescada (wym. uma peszkada) – morszczuk
refogar (wym. chryfugar) – podsmażyć
levar ao lume (wym. lywar au lumy) – wstawić (w znaczeniu włączyć na palniku)
derreter (wym. dechreter) – roztopić się
picar (wym. pikar) – siekać
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to tutaj możesz mnie znaleźć:
- na fb
 - na Insta
 - na grupie nauki portugalskiego
 - w sklepie z materiałami do nauki portugalskiego
 - A! I zapisz się do newslettera, by otrzymać darmowego e-booka o Portugalii! Koniecznie potwierdź subskrypcję.
 
Bjs,
Ania

												
		
		
		
		
		







		
Można to zrobić z karpia? Przepis wygląda smakowicie i tak sobie myślę, czy by czegoś podobnego nie zaserwować na wigilię, ale karp dla tradycji musi być 😉
Nigdy nie próbowałam.:) Może warto przetestować dużo wcześniej i na Wigilię zaszaleć?:D Jeśliby wypaliło, to proszę dać znać.:) Wyszłoby polskie wydanie portugalskich pierogów hahaha