Ach, te portugalskie pierogi smakujące jak paluszki rybne! Sprawiły, że na niemalże 3 dni zabunkrowałam się w kuchni i działałam! Nie, nie są wcale aż tak czasochłonne (no dobra, trochę są), ale zaszalałam z ilością farszu i konsekwencją tego były wyżywione trzy rodziny! 🙂 Najbardziej w lepieniu pierogów podobało mi się ugniatanie ciepłego ciasta… Śnieg za oknem, a tu w dłonie tak przyjemnie ciepło!
Ale, kochani, do rzeczy! Rissóis (wym. risoisz) mogą mieć bardzo różny farsz i możecie spotkać się z wielorakim wypełnieniem pieroga: z mięsem, z krewetkami, z serem i szynką, z tuńczykiem, z soją, z łososiem…Czyli coś tak jak u nas, może jedynie bez wersji na słodko. 🙂 Pierogi są bardzo smaczne także na zimno i właśnie tak są często traktowane jako słona przekąska!
Przepis na ciasto do pierogów, które jest bazą także dla innych portugalskich potraw, znajdziecie tutaj. Na ilość farszu proponowaną w przepisie poniżej potrzebujecie 3-4 razy więcej ciasta niż w podanym linku. Otrzymacie w ten sposób około 70-75 pierogów. Farsz, podobnie jak pierogi, można mrozić.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 0,5 kg dorsza (lub innej białej ryby np. morszczuka)
- 250 ml mleka
- oliwa z oliwek
- 1/3 masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- liść laurowy
- pietruszka (ilość w zależności od upodobań)
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO: tutaj
SKŁADNIKI DO OBTACZANIA I SMAŻENIA:
- bułka tarta
- jajka
- olej słonecznikowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h farsz + 15 min ciasto + 1h lepienie, obtaczanie, smażenie
TRUDNOŚĆ: średnio trudne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU:
- Posiekaj cebulę, czosnek, pietruszkę.
- Do garnka wrzuć masło i wlej trochę oliwy. Podgrzej.
- Kiedy roztopi się masło dodaj posiekaną cebulę, czosnek i liść laurowy.
- Dobrze wymieszaj i podsmaż.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj w kawałkach rybę.
- Przypraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj.
- Zdejmujesz z ognia kiedy ryba będzie ugotowana (15-20 min.) i wyjmij kawałki ryby z garnka.
- Wybierz z ryby starannie ości i rozdrobnij. Wyrzuć liść laurowy.
- Podgrzewaj sam sos, który został, aby go zredukować.
- Dodaj stopniowo mąkę po zdjęciu z ognia. Mieszaj i znowu podgrzej.
- Ponownie zdejmujesz z ognia i dodajesz stopniowo mleko zawsze mieszając.
- Podgrzej, by sos się zagęścił. Gdy otrzymasz średnio gęstą konsystencję, zdejmij z ognia. Jeżeli sos stał się zbyt gęsty, znowu dodaj mleka.
- Dodaj rybę, pietruszkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Jeżeli nie jest gęste, to jeszcze raz podgrzej.
- Spróbuj i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.
- Podgrzej, by sól się dobrze rozpuściła.
- Przełóż farsz do miski.
- Odstaw by farsz ostygł i przygotuj ciasto. Przepis na ciasto dostępny tutaj.
- Rozbij w jednej miseczce jajka, do drugiej nasyp bułki tartej, przygotuj na patelni olej. Przygotuj szklankę.
- Urwij kawałek ciasta, rozwałkuj i nałóż łyżkę farszu.
- Złóż ciasto i przyklep palcem wokół farszu. Użyj szklanki, by stworzyć pieróg.
- Ulepione pierogi obtocz najpierw jajkiem, potem bułką tartą.
- Smaż na rozgrzanym oleju.
Myślę, że to prawdziwa gratka dla smakoszy pierogów! Zupełnie coś innego, a jednak swojsko podobne! Palce lizać! 🙂
Przegryzając pierogi uraczmy się słówkami. 🙂
SŁOWNICZEK
o recheio (wym. u chreszeju) – farsz
um salgado (wym. um salgadu) – słona przekąska
a massa (wym. a masa) – ciasto
a noz-moscada (wym. a nosz muszkada) – gałka muszkatałowa
um filete (wym. um filety) – filet
uma pescada (wym. uma peszkada) – morszczuk
refogar (wym. chryfugar) – podsmażyć
levar ao lume (wym. lywar au lumy) – wstawić (w znaczeniu włączyć na palniku)
derreter (wym. dechreter) – roztopić się
picar (wym. pikar) – siekać
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to tutaj możesz mnie znaleźć:
- na fb
- na Insta
- na grupie nauki portugalskiego
- w sklepie z materiałami do nauki portugalskiego
- A! I zapisz się do newslettera, by otrzymać darmowego e-booka o Portugalii! Koniecznie potwierdź subskrypcję.
Bjs,
Ania
Można to zrobić z karpia? Przepis wygląda smakowicie i tak sobie myślę, czy by czegoś podobnego nie zaserwować na wigilię, ale karp dla tradycji musi być 😉
Nigdy nie próbowałam.:) Może warto przetestować dużo wcześniej i na Wigilię zaszaleć?:D Jeśliby wypaliło, to proszę dać znać.:) Wyszłoby polskie wydanie portugalskich pierogów hahaha