Rabanadas, czyli portugalskie słodkie grzanki

Rzekłoby się słodkie grzanki, czyli coś z niczego dla łasuchów i łatwizna w kuchni. Po części racja, bo oprócz skibek chleba, mleka, jajek, cukru i cynamonu nie za wiele tu potrzeba. Ten prosty przepis, możemy wykorzystać, gdy jesteśmy spragnieni słodyczy lub gdy chcemy być ekonomiczni. Jednakże rabanadas lub fatias paridas, bo pod taką nazwą też występują, chciałoby się powiedzieć, te zwyczajne portugalskie grzanki, mają kilka ciekawych historii do opowiedzenia na swój temat.

Po pierwsze jest to przysmak typowo bożonarodzeniowy zarówno w Portugalii jak i w Brazylii. Słodki chlebek czasami serwuje się w winie, z kasztanami, z miodem lub z owocami. Ich inna nazwa fatias paridas wywodzi się stąd, że prawdopodobnie rabanadas były niegdyś podawane kobietom w połogu, ponieważ rzekomo wspomagały laktację. Fatia parida znaczy tyle co kromka porodowa. Zbliżone wersje rabanadas istnieją też w sąsiedniej Hiszpanii i we Francji. W Hiszpanii znane są jako torrija/torrada  i podaje się je w czasie wielkiego postu oraz w okresie Wielkanocy. We Francji można się z nimi spotkać przez cały rok pod nazwą pain perdu, co w Polsce tłumaczy się jako tosty francuskie.W Portugalii istnieją jeszcze takie nazwy na ten opieczony chlebek: fatias de ovos oraz fatias douradas (jajeczne kromki oraz złocone grzanki).

Wiedząc już co nieco na temat słodkich grzanek, przystąpmy do dzieła. W przepisie podam też instrukcje do przygotowania winnego sosu. Ja robię rabanadas bez wspomagania się winem, bo są na ogół podawane u mnie na śniadanie, ale może komuś z Was przypadnie do gustu również wersja z sosem.

SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB:

  • wczorajszy chleb
  • 0,5 litra mleka
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek lub olej w dowolnych ilościach
  • cukier puder (w mojej wersji, może być też cukier biały lub trzcinowy)
  • cynamon w proszku

DO WINNEGO SOSU:

  • 250 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1/2 kieliszka słodkiego porto

.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min

TRUDNOŚĆ: Bardzo łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZANEK:

  1. Chleb kroimy na grubość palca.
  2. Tworzymy mieszankę cukier+cynamon.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy olej/oliwę na patelni.
  4. Tworzymy miksturę jajka+mleko.
  5. Wrzucamy do niej chleb.
  6. Opiekamy na złoto grzanki na patelni.
  7. Posypujemy cukrem i cynamonem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WINNEGO SOSU

  1. Cukier mieszamy z wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Doprowadzamy do wrzenia na 3 min.
  3. Dodajemy wino.
  4. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia.

Podajemy zimne.

Takie są moje szybkie słodkie śniadanka. 😉 Smakowało? Dla zainteresowanych także słowniczek.

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, to zapraszam do polubienia bloga na fanpage! Muito obrigada! 🙂

SŁOWNICZEK:

uma receita (wym. uma recejita) – przepis

um molho (wym. um molju) – sos

um vinho (wym. um winju) – wino

um ovo (wym. um owu) – jajko

um óleo (wym. um olju) – olej

uma mistura (wym. uma misztura) – mieszanka

polvilhar (wym. polwiljar) – posypać

regar (wym. regar) – podlewać, zalać

comprido (wym. compridu) – długi

quente (wym. kenty) – ciepły

Leave a Reply