Łosoś w warzywach -Salmão com legumes

Czy Wy też na wiosnę szalejecie przy stoisku z warzywami? 🙂 Ja po prostu wychodzę z warzywniaka objuczona siatkami pełnymi sałat, rzodkiewek, rabarbaru, marchwi, jabłek i oczywiście… zielonych szparagów! I właśnie dlatego, że to teraz jest sezon na szparagi dzisiaj proponuję Wam danie z łososia pełne warzyw. Kulinarną dominantą tego zestawu są właśnie zielone szparagi!  Vamos lá começar! – No to zaczynamy! A na koniec wpisu, jak zwykle po jedzeniu, porcja słówek.

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 400 g łososia
  • 2 cebule
  • por
  • trzy papryki: czerwona, żółta, zielona
  • cukinia
  • szparagi
  • pęczek koperku
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kieliszek białego wina
  • oliwa z oliwek

Potrzebujesz także folię aluminiową/papier do gotowania i żaroodporne naczynie. Jeśli robisz porcje dla 4 dorosłych osób, potrzebujesz 2 naczynia żaroodporne lub możesz zawiniątka- porcje rozłożyć na blasze.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min.

TRUDNOŚĆ: łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrój w talarki por, cebulę, cytrynę i cukinię. Papryki skrój w paski. Koperek drobno posiekaj.
  2. Aby odseparować niepotrzebne włókniste końcówki szparagów, powoli złam każdy szparag (zobacz fot.2,3,4). Końcówki możesz zachować do innego dania np. do zupy. Jeśli szparagi są grube, obierz je ze skórki.
  3. Na głębokim talerzu rozłóż folię aluminiową.
  4. Podziel warzywa i łososia na cztery porcje. Ułóż na folii dla każdej porcji po kolei: cebulę, por, paprykę, cukinię (ok.6 plasterków), szparagi (3-4). Osól i popieprz. Polej skromnie oliwą.
  5. Na wierzch ułóż kawałek łososia. Dopraw go solą i pieprzem.
  6. Posyp obficie koperkiem. Skrop cytryną. Ułóż plasterki cytryny także do ozdoby.
  7. Polej białym winem (1-2 łyżki).
  8. Zawiń. Najpierw na pół, potem wzdłuż brzegów. (fot.)
  9. Każdą porcję włóż do naczynia żaroodpornego. Jeśli robisz porcję dla 4 osób użyj dwóch naczyń żaroodpornych lub ułóż zawiniątka na jednej blasze.
  10. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz 20 min bez przykrycia.
  11. Po upieczeniu rozwiń każdą porcję i ułóż w ładnej kompozycji na talerzach.
  12. Można podawać z dodatkiem ryżu lub np. młodych pieczonych ziemniaków. 🙂
Posiekane i skrojone warzywa.
fot.2
fot.3

Palce lizać!

A teraz kilka słówek do posmakowania. 🙂

SŁOWNICZEK

Vamos lá começar! (wym. wamusz la komesar) – No to zaczynamy!

um alho francês (wym. um alju francesz) – por

um funcho (wym. um funszu) – koperek

os espargos verdes (wym. usz eszpargusz werdesz) – zielone szparagi

os legumes (wym. usz legumesz) – warzywa

um salmão (wym. um salmało) – łosoś

uma curgete/courgette (wym. uma kurżety) – cukinia

uma folha de alumínio (wym. uma folja dy aluminiu) – folia aluminiowa

um pimento vermelho (wym. um pimentu wermelju) – czerwona papryka

um pimento verde (wym. um pimentu werdy) – zielona papryka

um pimento amarelo (wym. um pimentu amarelu) – żółta papryka

Leave a Reply