Czy u Was też jest wielkanocna tradycja sałatki jarzynowej z majonezem? Jest to sałatka, którą kojarzę u nas w domu rodzinnym właśnie z Wielkanocy i z czasu Bożego Narodzenia. Zawsze wtedy ja i moje siostry siadałyśmy do krojenia warzyw przygotowanych przez mamę. To był też czas na pogaduchy. 🙂 Jakie było moje zdziwienie, gdy po raz pierwszy w Hiszpanii, na liście tapas w menu znalazła się ensaladilla rusa (wym. ensaladija rusa)czyli właśnie sałatka warzywna z majonezem, a potem podobna sytuacja zdarzyła się w Portugalii.Oto spotkałam się z salada russa (wym. salada rusa), która może być podawana jako przystawka, dodatek do dania, a nawet podobno samo danie! No, no, no! Bo podobno to jest tak, że sałatka ma swoje korzenie w Rosji w Moskwie, gdzie w XIX w. skomponował ją szef kuchni Olivier. Przepis na początku tajny został upowszechniony. W sałatce rozlubowała się rosyjska arystokracja, która rozpropagowała sałatkę w innych częściach Europy. Dzisiaj podawana jest w przeróżnych wersjach. Niegdyś w jej skład wchodziły drogie składniki takie jak ogonki raków, dzisiaj jest raczej dość ekonomiczna.

Podawana przeze mnie wersja salada russa jest typowo warzywna, ale uważam, że jeszcze lepiej smakowałaby ze skrojoną szynką lub tuńczykiem, bo tak dla niektórych może być trochę mdła.


SKŁADNIKI do sałatki dla 3 osób:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki skrojone w kostkę
  • 2 średniej wielkości marchewki skrojone w kostkę
  • 2 ugotowane jajka
  • 300 g groszku w puszce lub mrożonego
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 100g szynki skrojonej w kostkę lub puszka tuńczyka 
  • gałązka natki pietruszki do ozdoby
  • sól wedle uznania
  • pieprz wedle uznania

SKŁADNIKI do domowego majonezu:

  • musztarda (łyżka)
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • sól wedle uznania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.

TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SAŁATKI:

  1. Skrój w kostkę marchewkę i wstaw. Gotuj 5-8 min.
  2. Skrój w kostkę ziemniaki i dodaj do gotującej się już marchewki. Gotuj 15-20 min.
  3. Wstaw dwa jajka, by ugotowały się na średnio miękko.
  4. Jeżeli używasz mrożonego groszku, ugotuj groszek. Jeżeli używasz groszku konserwowego, odcedź go.
  5. Skrój ogórka w kostkę.
  6. Gdy jajka się zagotują, obierz i skrój w kostkę.
  7. Jeżeli dodajesz szynkę, skrój ją kostkę. Możesz też dodać tuńczyka.
  8. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. 
  9. Dodaj majonez (kupny lub domowy, przepis poniżej) oraz pieprz i sól.

    Smacznego!

Jeżeli masz ochotę na domowy majonez oto przepis!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DOMOWEGO MAJONEZU:

  1. Rozbij w wysokim naczyniu dwa jajka.
  2. Dodaj łyżkę musztardy Dijon.
  3. Blenduj i wlewaj olej.
  4. Dopraw solą.

Gotowe! Prościzna! 🙂

Po tych ciekawostkach i smakowaniu zapraszam do słowniczkowej degustacji. 😀

U Was też sałatka jarzynowa z majonezem na Wielkanoc?

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub Magellanka.pl na fb! Zapraszam tutaj!

SŁOWNICZEK

uma maionese (wym. uma majoneze) – majonez

uma mostarda (wym. uma mosztarda) – musztarda

uma cenoura (wym. uma senołra) – marchewka

as ervilhas (wym. asz erwijlijasz) – groszek zielony

caseiro/a (wym. kasejru/a) – domowy/a/e

uma salada (wym. uma salada) – sałatka

russo/a (wym. rusu/a) – rosyjski/a/e

um prato (wym. um partu) – danie

uma entrada (wym. uma entrada) – przystawka

um acompanhamento (wym. um akompaniamentu) – dodatek w daniu głównym