Zapach pomarańczy… W domu, na talerzu i we wspomnieniach! Smak, który przywołuje portugalską zimę i kojarzy mi się z Półwyspem Iberyjskim w ogóle. Bo przecież zima to w Portugalii i Hiszpanii czas mandarynkowo – pomarańczowy! Poszłam więc za głosem serca i tej zimy z widokiem na śnieg za oknem, upiekłam! Moje bolo de laranja (wym. bolu dy laranża), czyli ciasto z pomarańczy! Przy każdym kęsie czułam się jakbym znowu siedziała w słońcu w Portugalii na esplanadzie, piła kawkę i kosztowała to właśnie ciasto nieodłączne podczas portugalskiej zimy! 🙂
Co prawda ciasto mi troszkę opadło po wyjęciu z piekarnika, dlatego przypominam o odczekaniu chwilę i wymieszaniu temperatur. 🙂 Poza tym, już po zrobieniu ciasta pomyślałam, że można zamiast cukru trzcinowego dodać miodu. Będzie zdrowiej i na pewno przepysznie! Ciasto wyszło dla mnie odpowiednio słodkie, ale trzeba wziąć pod uwagę także smak pomarańczy. Jeśli są one bardzo słodkie, to raczej odjęłabym cukru/miodu!
SKŁADNIKI DO CIASTA:
- 2 soczyste pomarańcze z cienką skórką
- 1 filiżanka oleju słonecznikowego (filiżanka od herbaty)
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa drożdży (25g)
- 1 filiżanka cukru trzcinowego (filiżanka od herbaty)
- 2 filiżanki mąki pszennej (filiżanka od herbaty)
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA CIASTA:
- sok z 1-2 pomarańczy (z 1, gdy pomarańcze są duże)
- 1/2 pół filiżanki cukru (filiżanka do herbaty) lub bez cukru
DO WYSMAROWANIA FORMY DO PIECZENIA:
- masło
- trochę mąki
Potrzebujesz jeszcze blendera i formy do pieczenia o wymiarach ok. 18×26 (taka była moja) lub jeśli ma być to forma okrągła ok. 22 cm i 9 cm wysokości (tak czytałam). 😉
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h (w tym 35 min pieczenia)
TRUDNOŚĆ: łatwe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Odetnij końcówki pomarańczy.
- Pokrój na 4 części.
- Obierz jedną z pomarańczy. Drugą pozostaw ze skórką.
- Posiekaj pomarańcze.Wytnij białą część i pozbądź się pestek.
- Zblenduj.
- Dodaj olej i jajka.
- Blenduj 3 minuty.
- Przelej do miski.
- Dodaj drożdże, cukier i mąkę przesypaną przez sitko.
- Dobrze wymieszaj (najpierw ruchy okrężne) i ubijaj ręcznie przez ok. 3 min. (ruchy pionowe).
- Wysmaruj formę mąką i masłem.
- Piecz w 160 stopniach w programie grzejącym od góry i od dołu.
- Piecz około 35 min. aż ciasto się ozłoci.
- Odstaw i przygotuj poncz do nasączenia ciasta.
- Wymieszaj w garnku sok z pomarańczy i pół filiżanki cukru.
- Podgrzewaj przez ok. minutę aż cukier się rozpuści.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Odczekaj chwilkę.
- Rozprowadź ciepły poncz łyżką stołową na ciasto.
- Poczekaj aż ciasto ostygnie.
Przy kawce i ciachu zapraszam do nauki kulinarnych słówek. 🙂
Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub Magellanka.pl na fb! Zapraszam tutaj!
SŁOWNICZEK
um bolo (wym. um bolu) – ciasto (to już gotowe)
uma casca (wym. uma kaszka) – skórka
uma assadeira (wym. uma asadejra) – forma do pieczenia
um fermento (wym. um fermentu) – drożdże
uma semente (wym. uma sementy) – nasiono
um suco (wym. um suku) – sok
uma vasilha (wym. uma wasilja) – jakiekolwiek naczynie na płyn
bater manualmente (wym. bater manualmenty) – ubijać ręcznie
dissolver (wym. disolwer) – rozpuścić
picar (wym. pikar) – siekać