Zapach pomarańczy… W domu, na talerzu i we wspomnieniach! Smak, który przywołuje portugalską zimę i kojarzy mi się z Półwyspem Iberyjskim w ogóle. Bo przecież zima to w Portugalii i Hiszpanii czas mandarynkowo – pomarańczowy! Poszłam więc za głosem serca i tej zimy z widokiem na śnieg za oknem, upiekłam! Moje bolo de laranja (wym. bolu dy laranża), czyli ciasto z pomarańczy! Przy każdym kęsie czułam się jakbym znowu siedziała w słońcu w Portugalii na esplanadzie, piła kawkę i kosztowała to właśnie ciasto nieodłączne podczas portugalskiej zimy! 🙂

Co prawda ciasto mi troszkę opadło po wyjęciu z piekarnika, dlatego przypominam o odczekaniu chwilę i wymieszaniu temperatur. 🙂 Poza tym, już po zrobieniu ciasta pomyślałam, że można zamiast cukru trzcinowego dodać miodu. Będzie zdrowiej i na pewno przepysznie! Ciasto wyszło dla mnie odpowiednio słodkie, ale trzeba wziąć pod uwagę także smak pomarańczy. Jeśli są one bardzo słodkie, to raczej odjęłabym cukru/miodu!

SKŁADNIKI DO CIASTA:

  • 2 soczyste pomarańcze z cienką skórką
  • 1 filiżanka oleju słonecznikowego (filiżanka od herbaty)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa drożdży (25g)
  • 1 filiżanka cukru trzcinowego (filiżanka od herbaty)
  • 2 filiżanki mąki pszennej (filiżanka od herbaty)

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA CIASTA:

  • sok z 1-2 pomarańczy (z 1, gdy pomarańcze są duże)
  • 1/2 pół filiżanki cukru (filiżanka do herbaty) lub bez cukru

DO WYSMAROWANIA FORMY DO PIECZENIA:

  • masło
  • trochę mąki

Potrzebujesz jeszcze blendera i formy do pieczenia o wymiarach ok. 18×26 (taka była moja) lub jeśli ma być to forma okrągła ok. 22 cm i 9 cm wysokości (tak czytałam). 😉

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h (w tym 35 min pieczenia)

TRUDNOŚĆ: łatwe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Odetnij końcówki pomarańczy.
  2. Pokrój na 4 części.
  3. Obierz jedną z pomarańczy. Drugą pozostaw ze skórką.
  4. Posiekaj pomarańcze.Wytnij białą część i pozbądź się pestek.
  5. Zblenduj.
  6. Dodaj olej i jajka.
  7. Blenduj 3 minuty.
  8. Przelej do miski.
  9. Dodaj drożdże, cukier i mąkę przesypaną przez sitko.
  10. Dobrze wymieszaj (najpierw ruchy okrężne) i ubijaj ręcznie przez ok. 3 min. (ruchy pionowe).
  11. Wysmaruj formę mąką i masłem.
  12. Piecz w 160 stopniach w programie grzejącym od góry i od dołu.
  13. Piecz około 35 min. aż ciasto się ozłoci.
  14. Odstaw i przygotuj poncz do nasączenia ciasta.
  15. Wymieszaj w garnku sok z pomarańczy i pół filiżanki cukru.
  16. Podgrzewaj przez ok. minutę aż cukier się rozpuści.
  17. Wyjmij ciasto z piekarnika. Odczekaj chwilkę.
  18. Rozprowadź ciepły poncz łyżką stołową na ciasto.
  19. Poczekaj aż ciasto ostygnie.

 

 

Przy kawce i ciachu zapraszam do nauki kulinarnych słówek. 🙂

Jeżeli podobał Ci się ten wpis, polub Magellanka.pl na fb! Zapraszam tutaj!

SŁOWNICZEK

um bolo (wym. um bolu) – ciasto (to już gotowe)

uma casca (wym. uma kaszka) – skórka

uma assadeira (wym. uma asadejra) – forma do pieczenia

um fermento (wym. um fermentu) – drożdże

uma semente (wym. uma sementy) – nasiono

um suco (wym. um suku) – sok

uma vasilha (wym. uma wasilja) – jakiekolwiek naczynie na płyn

bater manualmente (wym. bater manualmenty) – ubijać ręcznie

dissolver (wym. disolwer) – rozpuścić

picar (wym. pikar) – siekać